Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Minister: ‘Opnieuw overleg over regieverpleegkundige’

Minister Bruins wil het wetsvoorstel BIG II pas aanbieden aan de Kamer na nieuw overleg met beroepsvereniging V&VN, werkgeversorganisaties en vakbonden. Dat schrijft hij in een Kamerbrief.
Minister Bruno Bruins (foto: ANP)

In de Kamerbrief schrijft minister Bruins dat hij het wetsvoorstel BIG II niet zoals gepland direct na de zomer wil aanbieden aan de Tweede Kamer. Hij wil de uitkomsten afwachten van nieuw overleg met beroepsvereniging V&VN, werkgeversorganisaties en vakbonden (FNV, CNV en NU’91). De minister staat open voor een nieuw voorstel, op voorwaarde dat dit gedragen wordt door alle betrokken partijen, aldus de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De afgelopen weken ontstond er veel ophef over de overgangsregeling Wet BIG II. Nursing liet zowel voor- als tegenstanders aan het woord. Lees hier de laatste ontwikkelingen en meningen.

Onafhankelijke voorzitter

De minister schrijft dat hij betreurt dat er de afgelopen tijd veel onrust is ontstaan over de overgangsregeling Wet BIG II. ‘Gelet op deze onrust bied ik voornoemde partijen graag de ruimte om in gezamenlijkheid te kunnen bezien welke vervolgstappen nu wenselijk zijn. Het streven is dat dit overleg met bovengenoemde partijen eind van de zomer zal plaatsvinden.’ Bij dat overleg zou een onafhankelijke voorzitter aanwezig kunnen zijn.

2 REACTIES

 1. Ik ben het met Hanna eens dat het eigenlijk heel simpel kan zijn.
  Laat de verpleegkundige beroepsgroep één beroepsgroep en laat de functie van regieverpleegkundige zijn voor diegenen die aantoonbaar in denken en doen (dus met behoorlijke praktijkervaring) hiervoor in aanmerking komen onafhankelijk van hun (voor-)opleiding(en).
  Dus weg met dit wetsvoorstel en gewoon een nieuwe maken!
  En die vacature voor een hbov-diploma van max. 10 jaar oud…heel triest! En een teken dat die werkgever niet aan zijn personeel denkt!

 2. Lees alle reacties
 3. Het is eigenlijk heel simpel. De beroepsprofielen kan je laten staan. De werkgever kan dan op basis van competenties bepalen of hij je ingeschaald als regie vpk of gewoon vpk. En in de wet is er gewoon 1 register, dat van verpleegkundige. Op die manier kan elke werkgever een goede invulling geven aan de functiedifferentiatie zonder dat het een beroeps differentiatie wordt en zonder dat er mensen worden buitengesloten.
  In de praktijk vermoed ik dat de hbo-vpk of mbo-vpk met specialisaties (ongeacht welk jaartal gehaald) sneller deze competenties aan kunnen tonen maar ik ken hele goede mbo verpleegkundigen zonder specialisaties maar die al zo lang op dezelfde afdeling staan dat ook zij in aanmerking kunnen komen.
  Niks geen toets.
  En verkort hbo-v bestaat al dus ook daar hoeft niks nieuws voor worden ontwikkeld!
  Ik zie nu al de eerste vacatures voor hbo-vpk met een diploma van max 10 jaar oud… triest gewoon!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.