Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst zorgverleners

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft van Europese collega's bijval gekregen voor haar voorstel om in Europa werk te maken van een openbare zwarte lijst voor zorgverleners die hun werk slecht doen. Voor medische prutsers moet geen ruimte zijn, meent Schippers.
schippers

Schippers vindt het belangrijk dat mensen zelf kunnen nagaan of hun behandelaar bevoegd is, nu verpleegkundigen en artsen steeds vaker in een ander land gaan werken. In Nederland staan geschorste zorgverleners op een zwarte lijst, waarop ook boetes of berispingen vermeld gaan worden. Duitsland heeft bijvoorbeeld niet zo’n lijst.

 

Vaatchirurg
Eerder was er ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken, nadat hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, vond in Duitsland werk.

Informatie-uitwisseling

Schippers benadrukte onlangs in de Tweede Kamer dat ze goede informatie-uitwisseling belangrijk vindt. Ze beloofde dat ze de door de Kamer gewenste Europese zwarte lijst opnieuw zou aankaarten bij haar collega’s. Tot nu toe waren andere landen niet enthousiast. Tijdens de vergadering in Boedapest maandag en dinsdag lieten Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Ierland en Bulgarije blijken dat ook zij willen dat burgers meer inzicht krijgen in het functioneren van zorgverleners.


Auteur: Redactie Tvz

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.