Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Schrifttekens op het lichaam gelden als NR-verklaring’

Minister Schippers heeft gezegd dat een tatoeage met de tekst ‘niet reanimeren’ volgens haar rechtsgeldig is.
'Schrifttekens op het lichaam gelden als NR-verklaring'

Dit zou ze in antwoorden op Kamervragen hebben gezegd. Ze deed de uitspraak naar aanleiding van de berichtgeving over een 91-jarige vrouw uit Den Haag die de tekst ‘niet-reanimeren’ op haar borst liet tatoeëren.

Rechtsgeldig of niet?

Lange tijd bestond er onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van een dergelijke tatoeage of een andere verklaring (in een acute situatie). Op verzoek van haar leden ontwikkelde de NVVE in 2010 daarom een niet-reanimerenpenning, met daarop pasfoto, geboortedatum en handtekening van de drager. Toenmalig minister Klink van Volksgezondheid verklaarde dat deze penning kon worden beschouwd als een schriftelijke wilsverklaring en dus rechtsgeldig is.

Schrifttekens

Minister Schippers liet vorige week in antwoorden op Kamervragen weten dat deze penning als enige uiting op gespannen voet staat met de huidige wetgeving rond (schriftelijke) wilsverklaringen. ‘Dit zou namelijk betekenen dat iemand dan ook niet meer op een andere manier – via brief of kaart in portemonnee of tatoeage – zijn wens tot niet reanimeren kenbaar kan maken.’ Via haar woordvoerder gaf de minister later aan dat een behandelverbod in alle vormen mag worden aangegeven en is bindend zolang er sprake is van ‘schrifttekens’. Hier valt dus ook een tatoeage onder.

Neutraal uitgiftepunt

Omdat de minister het niet wenselijk vindt dat mensen lid moeten zijn van een organisatie om de penning te mogen kopen, gaat minister Schippers begin 2015 in gesprek met betrokken organisaties over de mogelijkheden om de penning via een neutraal uitgiftepunt te verstrekken. De vraag wie de kosten van een niet-reanimerenpenning in dat geval voor zijn rekening neemt, is nog niet aan de orde geweest.

Wat betekent deze uitspraak nou voor de praktijk?
Gezondheidsjurist Peter Simons legt het uit.

5 REACTIES

  1. Laat de zorgverzekering de penningen verstrekken die officieel als niet reanimeren worden beschouwd. Dit verlaagd de stap tot aanvragen en kost minder dan als er iemand gereanimeerd word tegen zijn wil in. Met daarbij de nodige andere extra medische kosten, ik zou zeggen dubbel winst.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.