Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Schippers wil aanpassing in tuchtrecht

Tuchtrecht moet ook tijdens een schorsing van toepassing zijn. Zo kan de Inspectie verpleegkundigen of artsen die tijdens een schorsing handelen in strijd met de tuchtnorm ook aanpakken. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Kamer.
Minister Schippers wil aanpassing in tuchtrecht
Foto: stockexchange

Het tuchtrecht is nu niet van toepassing op handelen tijdens de schorsing en daar wil minister Schippers verandering in brengen. Een aanpassing in de Wet BIG moet het mogelijk maken dat de Inspectie of (familie van) een patiënt gedurende een schorsing een tuchtklacht kan indienen. De tuchtrechter kan vervolgens een doorhaling of andere tuchtmaatregel opleggen. Door middel van een voorlopige voorziening kan de tuchtrechter dan een schorsing opleggen wanneer een arts of verpleegkundige het volksgezondheidsbelang ernstig schaadt door zijn handelen of het nalaten ervan.

Ernst Jansen Steur

Minister Schippers gaat na de zomer aan de slag met een voorstel voor wijziging van de Wet BIG. Ze verwacht het wetsvoorstel in de eerste helft van 2014 naar de Kamer te sturen.  Aanleiding voor de wijziging is de zaak van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Hij wordt verdacht van onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten en diefstal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.