Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister verdubbelt donaties coronafonds, NU’91 wil meer financiële steun voor verpleegkundigen

Het particuliere initiatief voor een noodfonds voor zorgverleners krijgt financiële ondersteuning van minister De Jonge: hij gaat wat aan donaties binnenkomt verdubbelen tot een bedrag van maximaal 10 miljoen euro. Goed maar nog niet genoeg, vindt NU'91.
Foto ANP Remko de Waal

Het steunfonds is een initiatief van 2 chirurgen en bedoeld voor zorgverleners die als gevolg van covid-19 arbeidsongeschikt raken of komen te overlijden. Zowel verpleegkundigen werkzaam in het ziekenhuis als de wijkverpleging en verpleeg- en verzorgingshuizen komen in aanmerking, net als medewerkers van acute teams zoals de ambulancezorg, en ook arts-assistenten, huisartsen en assistent-huisartsen.

Doneren

Traumachirurg Marijn Houwert en orthopedagogisch chirurg Sander Muijs (beiden UMC Utrecht) schreven een blog op Medisch Contact met de vraag of Nederland wel goed genoeg zorgt voor professionals in de frontlinie, en kregen zoveel reacties dat ze de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) oprichtten, met als doel een noodfonds. Nederlanders kunnen zelf geld doneren.

Aanspraak

Zorgverleners die vanwege covid-19 arbeidsongeschikt raken kunnen via het fonds aanspraak maken op €30.000. Nabestaanden van een aan covid-19 overleden zorgprofessional krijgen €50.000. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 1 mei.

Afgelopen vrijdag 17 april was €255.000 binnengekomen aan donaties schrijft Medisch Contact, dat zou de minister dan dus verdubbelen tot €510.000.

‘Meer financiële ondersteuning nodig’

In de Kamerbrief waarin hij schrijft donaties te gaan verdubbelen benadrukt de minister ook dat werkgevers verantwoordelijk zijn en blijven voor financiële gevolgen van medewerkers die ziek geworden zijn tijdens hun werk. Vakbond NU’91 gaat er vanuit dat de minister niet bedoelt dat er geen extra financiële ondersteuning meer komt, want die is wel degelijk nodig, benadrukt een woordvoerder.

Eerder deden meerdere vakbonden al diverse voorstellen voor steun voor verpleegkundigen

‘Dit fonds is een heel goed initiatief van de chirurgen, wat wij dan ook ondersteunen, en het is bemoedigend dat de minister het belang erkent. Maar het staat nog niet opengesteld voor alle verpleegkundigen en verzorgenden en dat zou wel moeten.’

Bovendien, zegt de woordvoerder: ‘Ook iedereen in de frontlinie die niet arbeidsongeschikt wordt of overlijdt kan financieel geraakt worden. Daarom blijven wij pleiten voor een tegemoetkoming voor alle betrokken zorgverleners.’

‘Ook PTTS-fonds’

Ook wil NU’91 nog steeds een PTSS-fonds. ‘Omdat de gevolgen van het zorgen voor coronapatiënten echt traumatisch kunnen zijn, vertellen specialisten ons’, aldus de woordvoerder.

Hoeveel geld er in een PTSS-fonds gestopt moet worden en hoe dit geld te verdelen zijn wat hem betreft vragen voor later. ‘Laten we eerst met zijn allen erkennen dat ook zo’n fonds er moet komen, daar blijven wij bij de minister voor pleiten.’

Al meer dan 80.000 zorgverleners zijn abonnee: de digitale Nieuwsbrief van Nursing krijgen zij twee keer per week gratis in hun nieuwsbrief. Boordevol nieuws, speciaal voor verpleegkundigen. Meld je hier aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.