Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Minister: ‘Wet BIG II voorlopig zo doorgezet’

Het wetsvoorstel Wet BIG II wordt pas na de zomer naar de Kamer gestuurd. In de tussentijd worden er geen onomkeerbare stappen gezet, maar wordt wel doorgegaan met het wetgevingstraject.
Minister Bruno Bruins (foto ANP)

Dat heeft minister Bruins van Medische Zorg gisteravond gezegd tijdens een debat met Tweede Kamerleden over de arbeidsmarkt in de zorg. Bekijk hier het volledige debat terug.

Werkplezier

Het debat werd gevolgd door seh-verpleegkundige Friso Raemaekers die er op Twitter verslag van deed. Volgens het verslag van Raemaekers erkent de minister dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zijn, echter ‘duidelijkheid over de overgangsregeling zal effect hebben op het werkplezier!’ De minister is van mening dat de Wet Big II zorgt voor meer doorgroeimogelijkheden in alle sectoren. ‘Iedere verpleegkundige krijgt namelijk de kans om door te groeien naar regieverpleegkundige, al zal dat voor de een wat sneller zijn dan voor de ander.’ De knip in de overgangregeling zit bij NLFQ, want van daaruit is het volgens de minister makkelijk in te delen of een verpleegkundige als regieverpleegkundige geregistreerd kan worden.

Op de vraag of de regeling nog aangepast kan worden antwoordt hij als volgt:

Tegenstanders

Tijdens het debat maakten met name D66, PvdA, GroenLinks en SP ruimte om de overgangsregeling aan de orde te stellen in hun beperkte twee minuten spreektijd.

Kamerleden John Kerstens (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) pleitten dan ook voor een meer gedragen overgangsregeling en waardering van ervaring in de praktijk van verpleegkundigen.

Kosten toets

Verder komen in het debat verschillende praktische vragen aan de orde, zoals die over de kosten van de toets. Minister Bruno Bruins: ‘Kosten van de toets in de overgangsregeling zullen, zoals nu ook het geval, betaald worden door werkgevers en door verpleegkundigen zelf.’ Daar wordt volgens de minister later dit jaar een debat over gevoerd.

Gesprek met verpleegkundigen

Ter voorbereiding op het debat praatte minister Bruins gistermiddag met drie verpleegkundigen: Barbara van Ede, die voor Nursing.nl de blog ‘Versoepel de overgangsregeling Wet BIG II’ schreef, ic-verpleegkundige Anne-Marie Ruesink en seh-verpleegkundige Marjoke van Mierlo. ‘Uiteraard was ons doel van tevoren vooral om de minister uit te leggen dat de overgangsregeling een hoop onrust, boosheid en demotivatie oproept bij een hele grote groep verpleegkundigen,’ vertelt Van Ede aan Nursing. ‘Ik heb de minister verteld dat ik zo’n gespecialiseerde verpleegkundige ben met een diploma van vóór 2003*. En dat ik daardoor dus buiten de overgangsregeling val terwijl ik in mijn huidige werk waarschijnlijk aan alle competenties voldoe om regieverpleegkundige te kunnen zijn. Ik heb de minister ook verteld dat ik vóór de functiedifferentiatie ben; dat ik dat een goede zaak vind. Ik had echt het gevoel dat hij ons serieus nam als gesprekspartner. Maar hij vroeg dat ook van ons. De kwestie ligt gevoelig. Verschillende belangen spelen mee. Ik ben er van overtuigd dat de minister de overgangsregeling en de hele functiedifferentiatie op een zo goed mogelijke manier wil en gaat regelen.’

Van Ede heeft het debat gisteravond op de voet gevolgd en heeft zeker het idee dat er naar haar en de andere verpleegkundigen is geluisterd. ‘Hij refereerde veelvuldig aan het gesprek, en gaf ook een kleine opening om over de knip van 2003* in gesprek te gaan. Als dat gebeurt is dat zeker een gevolg van ons gesprek!’

*De commissie Meurs adviseert dat alleen verpleegkundigen met een CZO-gecertificeerd diploma onder de overgangsregeling komen te vallen. Deze opleiding moet zijn ingeschaald op NLQF-niveau 6 op moment van inwerkingtreding van AMvB én behaald zijn vanaf 2003. De CZO bestaat namelijk sinds 2003. Vanaf het ontstaan van het CZO heeft daadwerkelijk controle plaats gevonden op instroomeisen en te behalen eindtermen voor brancheopleidingen. Ook zijn vanaf die tijd landelijke diploma’s afgegeven én heeft registratie van diploma’s plaats gevonden. 

2 REACTIES

  1. Vreemd dat na zoveel jaar als wijkverpleegkundige te hebben gewerkt, opeens getwijfeld wordt aan mijn kennis en kunde. De jonge net opgeleide wijkverpleegkundigen zijn prima collega’s, maar missen de ervaring en ik ben altijd hun vraagbaak. Ook ik heb vroeger onderzoek moeten doen en een gedegen scriptie moeten schrijven. Met zoveel tekorten aan verpleegkundigen moeten we dit niet willen. Hoe snel wil je mensen die zo nodig zijn demotiveren?

  2. Lees alle reacties
  3. Jammer dat er alleen een gesprek heeft plaatsgevonden metbgespecialiseerd verpleegkundigen, dit betreft weer een heel andere situatie dan de HBOV opgeleide verpleegkundige van.voor 2012. Recent nog weer het verschil ervaren tussen.de recent opgeleide wijkverpleegkundige die veel moeite heeft haar functie vorm te geven en de geroutineerde wijkverpleegkundige van voor 2012. Geef mij die laatste maar. Als de regeling dan toch doorgezet moet worden, laat de HBOVer van na 2012 dan ook eerst ervaring opdoen voor deze zich regieverpleegkundige mag noemen.
    En de minister lijkt nu vooral door te willen.zetten om een eind te maken.aan het gesteggel dan omdat het een passende oplossing is. Hij denkt dat de weeerstand voorbij is als er meer duidelijkheid is. Beetje vreemd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.