Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minister wil Europese zwarte lijst verpleegkundigen

Minister Klink wil niet alleen dat de zwarte lijst voor geschorste Nederlandse verpleegkundigen voor patiënten zichtbaar is, maar ook gelijksoortige Europese websites voor hen toegankelijk maken.

Enkele weken geleden werd bekend dat Klink een zwarte lijst wil invoeren waarop geschorste medici en verpleegkundigen vermeld staan. Via de Nederlandse website zouden patiënten straks ook via links op vertaalde websites van andere EU-landen kunnen komen.

Relevant 
De informatie die op de sites komt te staan is alleen relevante informatie die op dat moment nog geldt, vroegere vonnissen bijvoorbeeld staan er niet bij.

Verplicht
Ziekenhuizen moeten hier echter wel van op de hoogte zijn. Daarom wil Klink dat ziekenhuizen in alle Eu-lidstaten verplicht worden om verklaringen over slechte artsen en verpleegkundigen af te geven aan een mogelijke nieuwe werkgever. 

De Volkskrant
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. Ik ben voor maximale transparantie. De informatie moet dus voor iedere wereldburger makkelijk te vinden zijn en dat is het BIG regsioter niet.
  Wel vind ik dat de ‘zwarte lijst’ dan geldt voor alle in het BIG register opgenomen beroepsgroepen!!
  Leve de kwaliteit van zorg

 2. Lees alle reacties
 3. Het lijkt wel alsof de overheid een campagne is begonnen om het vertrouwen dat mensen hebben in de zorg te ondermijnen.
  Het BIG register lijkt me bij uitstek de plek om schorsingen, beperkingen etc te registeren.
  Ik ben het met Ellen eens dat er geen openbare schandpalen nodig zijn, gewoon de beroepsgroepen zelf goed organiseren lijkt me meer dan voldoende.

 4. Als iedere werkgever nou gewoon eens doet wat er gedaan moet worden en in het register gaat kijken. Als er beperkingen opgelegd zijn, dan is dat bekend en dan staat dat bij de naam en dan is dat al een reden om vragen te gaan stellen. Referenties vragen heeft niet veel zin, want slechte referenties geven is al niet toegestaan. En een slechte verpleegkundige/artsenlijst levert ook het gevaar op, dat daar artsen op komen die het het ziekenhuis moeilijk hebben gemaakt mét reden en eruit gewerkt zijn.
  Ik denk dat een veroordeling door de beroepsgroep al bescherming genoeg biedt als iedereen maar weet waar de informatie vandaan te halen.Daar hebben we geen openbare schandpalen voor nodig.Tenslotte is het zo dat iemand al moet boeten na een fout of misstap met een aantekening in het register, een schorsing of een beroepsverbod,at staat in het register en dat moet voldoende zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.