Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie VWS publiceert factsheet over medisch beroepsgeheim

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een factsheet gemaakt met antwoorden op veelgestelde vragen over het medisch beroepsgeheim.
Ministerie VWS publiceert factsheet over medisch beroepsgeheim
Foto: Arno Massee

Het medisch beroepsgeheim bestaat uit een recht voor de patiënt op geheimhouding door de hulpverlener (individuele hulpverlener of instelling) van alles wat de hulpverlener bekend is over de patiënt. In de factsheet worden de belangrijkste regels en uitzonderingen rond het medisch beroepsgeheim op een rij gezet. Doel is om een bijdrage te leveren aan debatten in het parlement waarin het beroepsgeheim een rol speelt. In de factsheet wordt antwoord gegeven op vragen als ‘Heb ik recht op inzage van mijn medisch dossier of dat van mijn partner?’, ‘Mag een gemeenteambtenaar een kopie vragen van mijn medisch dossier?’ en ‘Mag de politie dat?’.

5 uitzonderingen op het beroepsgeheim

Als verpleegkundige en verzorgende heb je een beroepsgeheim. Het beroepsgeheim is echter niet absoluut. Er zijn situaties waarin het beroepsgeheim mag of moet doorbreken. Bekijk ze hier >>>

Beroepsgeheim voor verpleegkundigen en verzorgenden

Beroepsvereniging V&VN en vakbond NU’91 hebben eerder dit jaar handreikingen ontwikkeld over het beroepsgeheim voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zij constateerden dat het in de praktijk best lastig is om je aan het beroepsgeheim te houden. In de handreiking wordt uitgelegd hoe je omgaat met lastige kwesties. Bekijk de handreikingen hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.