Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minstens helft ziekenhuizen in financiële nood

Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen is financieel ongezond. De Nederlandse Zorgautoriteit noemt de situatie ‘zorgelijk’. Dit meldde het AD zaterdag.

De geldnood blijkt uit een analyse van Prismant, een kennis- en expertisecentrum voor de zorg. De onderzoekers stellen dat er als gevolg van geldgebrek een tweedeling ontstaat tussen goede en slechte ziekenhuizen.

Kwaliteit
Volgens Juliette Oolders van de Nederlandse Zorgautoriteit hakt de financiële crisis er flink in. ‘Maar aan de kwaliteit mag niet worden getornd. We houden dat nauwgezet in de gaten,’ zegt zij in het Algemeen Dagblad.

Verschillen
Volgens onderzoeker Erwin Winkel worden de verschillen in de ziekenhuizen hierdoor groter. Dat komt door de manier waarop ziekenhuizen worden gemanaged, maar het wordt versterkt door de kredietcrisis. Ziekenhuizen hoeven nog niet aan het infuus, maar als ze willen uitbreiden of investeren, krijgen ze maar heel moeilijk geld van de banken.’

Nieuwbouw
Ziekenhuizen klagen regelmatig over de moeite die ze hebben om financiering voor nieuwbouw rond te krijgen. Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft hebben nieuwbouwplannen afgelast.

AD
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.