Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minutenregistratie: 10 december praat minister met betrokken partijen

Op dinsdag 10 december overlegt minister Hugo de Jonge met de partijen die afspraken de 5-minutenregistratie af te schaffen. Aanleiding is de V&VN-peiling waaruit blijkt dat een deel van de verpleegkundigen nog steeds per 5 minuten registreert wat ze doen.
Verpleegkundigen en verzorgenden in de vvt werken nog altijd vaak onbeschermd. Foto: Arno Massee

Uit de peiling van V&VN, waarvan de resultaten vorige week donderdag werden gepubliceerd, blijkt dat 65% van de verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden werkzaam in de wijk nog steeds de 5-minutenregistratie hanteert.

Nieuwe registratiestandaard

In december 2018 spraken V&VN, VWS, brancheverenigingen ActiZ en Zorgthuisnl, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) af de 5-minutenregistratie per 1 januari 2020 af te schaffen.

De nieuwe registratiestandaard is ‘zorgplan=planning=realisatie=tenzij’, legden deze partijen vast in een convenant. Als verpleegkundigen onverwacht veel langer bij een cliënt zijn, registreren ze deze schommelingen en passen waar nodig de planning aan.

Uit een enquête onder 139 zorgaanbieders bleek in oktober dat 65% van deze organisaties volgens de nieuwe registratiestandaard werkt. ‘Deze enquête van V&VN suggereert dat verpleegkundigen daar nog onvoldoende van merken. En dat is nou juist voor wie we dit doen’, zei de minister vorige week tegen de Volkskrant.

Gesprek

‘Daarom wil ik zo snel mogelijk met alle betrokken partijen om tafel om gezamenlijk vast te stellen welke aanvullende acties er nodig zijn. We zijn pas klaar als de wijkverpleegkundigen aangeven dat ze geen last meer hebben van de minutenregistratie’, benadrukte de minister. Dat gesprek is dus volgende week dinsdag, 10 december.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.