Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Minutenregistratie is geen verplichting’

Staatssecretaris Van Rijn ziet in de huidige regelgeving geen enkele belemmering om definitief te stoppen met minutenregistratie in de langdurige thuiszorg. Hij heeft een handreiking verspreid voor een alternatief, het zogenoemde ‘planning=realisatie model’.
'Minutenregistratie is geen wettelijke plicht'
Foto: stxchng / Daino

De staatssecretaris constateert dat bij veel zorgaanbieders de onterechte indruk heerst dat het voeren van een minutenregistratie een wettelijke plicht is. Volgens de staatssecretaris leidt vooral de regelgeving rondom het declaratieproces en de eigen bijdrage tot misverstanden. Dit schrijft hij in een brief aan zorgaanbieders, branche-organisaties, zorgkantoren, cliëntorganisaties en andere belanghebbenden waaronder Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Zorgplan en zorgarrangement

‘De NZa schreef en schrijft geen bepaalde manier van uren- of minutenregistratie voor in de thuiszorg’, zo schrijft de staatssecretaris. ‘Het zorgkantoor en de zorgaanbieder maken samen afspraken over de manier waarop de zorgaanbieder verantwoording aflegt over de uren zorg die zijn geleverd. Zo kan bijvoorbeeld de personeelsplanning daarvoor gebruikt worden, of het zorgplan waarin staat welke zorg wanneer geleverd wordt.’

Planning=realisatie

Diverse organisaties zijn al enige tijd bezig met alternatieven voor minutenregistratie. In opdracht van staatssecretaris Van Rijn analyseerde adviesbureau Hiemstra & De Vries de manier waarop deze organisaties het plannen en monitoren van de geleverde zorg aanpakken. Uit deze analyse is het planning=realisatie model afgeleid als succesvol alternatief dat op termijn tot een hogere medewerker- en cliënttevredenheid moet leiden.

Hbo-geschoolde professional

Volgens het planning=realisatie model wordt de zorg geleverd op basis van concrete afspraken tussen zorgaanbieder en cliënt over de doelen (het zorgplan) en de soort zorg en ondersteuning en de hoeveelheid (het zorgarrangement). Het intakegesprek met de cliënt wordt gehouden door een hbo-geschoolde professional (hoofdwijkverpleegkundige, zorgexpert of een cliëntcontactpersoon), zo staat in de leidraad. Hierbij moet het accent liggen op wat de cliënt nog zelf kan. Door de afspraken met regelmaat te evalueren kan het zorgplan zo nodig worden bijgesteld. Declareren op basis van een zorgplan met bijbehorend zorgarrangement is binnen de huidige regelgeving van de NZa nu al mogelijk, aldus de staatssecretaris.

De handreiking De minutenregistratie voorbij is verspreid onder zorgaanbieders, zorgkantoren, cliëntenorganisaties en andere belanghebbenden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.