Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minutenregistratie volgens verpleegkundigen nog vaak gehanteerd

Driekwart van de verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zegt dat de registratielast het afgelopen anderhalf jaar niet is verminderd. De 5-minutenregistratie wordt volgens 65% van degenen werkzaam in de wijkverpleging nog steeds gehanteerd. Dat blijkt uit een peiling van V&VN op basis van 6221 respondenten.
Foto Arno Massee

Anderhalf jaar geleden presenteerde het ministerie van VWS een plan om de bureaucratie in de zorg terug te dringen: ‘(Ont)regel de zorg’. Er werden diverse schrapregels afgesproken, zoals twaalf schrapregels voor de wijkverpleging en zeven schrapregels voor verpleegkundigen in de ziekenhuizen.

5-minutenregistratie

Over de 5-minutenregistratie werd bijvoorbeeld afgesproken dat werkgevers deze vanaf 1 januari 2020 niet meer hanteren. Maar 65% van de in de wijk werkzame verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden registreert nog steeds per 5 minuten wat ze doen, blijkt uit de peiling van V&VN.

De beroepsvereniging vroeg hen ook waarom de 5-minutenregistratie in hun organisatie nog steeds gehanteerd wordt. De grootste groep, 64%, zegt dat zij het idee hebben dat de zorgverzekeraar hierom vraagt. Volgens Koen Venekamp van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland vragen zorgverzekeraars echter helemaal niet om de 5-minutenregistratie.

‘De afspraak is dat zorgaanbieders hun systemen in 2019 aanpassen, zodat zorgverleners er vanaf 2020 geen last meer van hebben’, zegt Venekamp. ‘We verwachten dat ze dat ook doen. De ins en outs van de peiling zijn ons helaas niet bekend, maar we schrikken wel van de uitkomst. Het lijkt ons verstandig om snel met de betrokken partijen om tafel te gaan. Alle betrokken partijen moeten zich aan deze afspraak houden.’

Administratielast aankaarten

‘Iedereen zegt dat de 5-minutenregistratie van hem of haar niet hoeft, maar toch komen we er moeilijk vanaf’, zegt een woordvoerder van V&VN. ‘Wat ook uit de peiling blijkt is dat de meeste verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden de administratielast wel aankaarten bij hun werkgever, maar dat dit voor slechts een kwart ook effect heeft. Mogelijk ligt daar het antwoord, namelijk dat zorgverleners van hun werkgever te horen krijgen dat zorgverzekeraars erom vragen terwijl zorgverzekeraars zeggen dat het niet zo is.’

Uit een enquête van Ont(regel) de zorg in oktober 2019 bleek dat een deel van de zorgorganisaties de 5-minutenregistratie ook na 1 januari 2020 wil gebruiken, meestal met een geautomatiseerde tijdsregistratie. En dat sommige zorgorganisatie de 5-minutenregistratie gebruiken voor een controle achteraf.

Volgens 56% van de respondenten op de V&VN-peiling is registreren per 5 minuten (ook) nodig omdat de registratie gekoppeld is aan het uitbetalen van salaris. Verder hanteert 29% de 5-minutenregistratie voor zichzelf om uren bij te kunnen houden, en zegt 19% dat registreren per 5 minuten van de Inspectie moet.

Binnenkort delen in Nursing en op Nursing.nl verpleegkundigen uitgebreid hun ervaringen over de registratielast. Ook aan het woord komen deelnemers aan de schrapsessies van (Ont)regel de zorg.

Uitvoeringsverzoek

Ook andere schrappunten die wel zouden zijn afgerond blijven verpleegkundigen tijd kosten. Zo ervaart 38% dat bij risicovolle handelingen nog steeds om een uitvoeringsverzoek wordt gevraagd. Terwijl de in juni gepubliceerde herziene handleiding daarover benadrukt dat een uitvoeringsverzoek alleen nodig is bij voorbehouden handelingen.

Onlangs werden andere schrapregels doorgevoerd, namelijk over de Baxterrol en de terminaliteitsverklaring.

ICT

Niet-aangepaste ICT-systemen staan het verminderen van bureaucratie in de weg, zeggen respondenten. 4 op de 10 moet bijvoorbeeld handmatig dubbele registraties invoeren. Bijvoorbeeld als ze registraties vanuit andere ICT-systemen in het EPD of ECD willen invoeren. Verpleegkundigen werkzaam in het ziekenhuis geven aan dat sommige ICT-systemen standaard blijven vragen om het driemaal daags registreren van de pijnscore.

Registreren in eigen tijd

Iets meer dan de helft (53%) registreert deels in eigen tijd. Van alle respondenten is 43% elke dag meer dan een uur kwijt aan registraties: 26% tot 2 uur, 11% tussen de 2 en 3 uur en 6% meer dan 3 uur.

Kwart ervaart wel vermindering registratielast

Van hen die wel een vermindering van registratielast ervaren, een kwart, zeggen de meesten dat dit komt omdat niet meer bij elke wijziging van het zorgplan een handtekening van de cliënt nodig is, omdat de halfjaarlijkse risicosignalering niet meer verplicht is en omdat er meer digitaal wordt gewerkt.

‘Wake up call’

De resultaten uit de peiling moeten volgens V&VN-voorzitter Gerton Heyne een wake up call zijn. ‘ICT-systemen moeten veel sneller worden aangepast. Ook verpleegkundigen en verzorgenden zelf moeten onnodige registraties bij hun werkgever blijven aankaarten. Accepteer geen nee, stap af op de Verpleegkundige of Verzorgende Adviesraad, trek aan de bel bij V&VN of bij Ontregel de Zorg. En zorg dat je op de hoogte bent van welke registratie verplicht is en welke niet.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.