Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Misverstanden over Alzheimer vertragen diagnose

Tweederde van de Nederlanders denkt dat dementie wordt vertraagd door geheugentraining. ‘Dit is één van de opmerkelijke misvattingen over dementie die een recent onderzoek van Maurice de Hond aan het licht heeft gebracht’, meldt Alzheimer Nederland vrijdag.
Misverstanden over Alzheimer vertragen diagnose

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag en start de nieuwe publiekscampagne ‘Zorgen over Alzheimer’. Hiermee brengt Alzheimer Nederland het belang van een goede en tijdige diagnose van dementie onder de aandacht. In de helft van de gevallen wordt de diagnose dementie namelijk niet of te laat gesteld.

Onwetendheid over dementie
Volgens de stichting lopen naar schatting 120.000 patiënten de noodzakelijke behandeling en begeleiding mis. Angst, ontkenning, schaamte en gebrek aan kennis bij patiënten en hun familie zijn hiervan vaak de onderliggende redenen. De gesignaleerde misverstanden onderstrepen het bestaan van angst en onwetendheid ten aanzien van dementie.

‘Dementerenden wonen niet thuis’
Maurice de Hond voerde eind juni 2009 in opdracht van Alzheimer Nederland een representatief online onderzoek uit onder 1.460 Nederlanders van 45 jaar en ouder. Dit onderzoek brengt enkele opmerkelijke misverstanden aan het licht over de ziekte van Alzheimer. Zo denkt tweederde van de Nederlanders dat de meeste mensen met dementie niet thuis wonen, maar worden verzorgd in een verpleeghuis. In werkelijkheid woont 30% van de mensen met dementie in een verpleeg- of verzorgingshuis en woont 70% van hen dus thuis.

Alzheimer dodelijke ziekte
Van de 8 jaar dat het ziekteproces van dementie gemiddeld duurt, wonen mensen gemiddeld 6 jaar thuis met hulp van mantelzorgers. Daarnaast realiseren zich maar weinig Nederlanders dat dementie in feite een dodelijke ziekte is. Ook weten zij niet dat zij hun risico om dementie te krijgen, kunnen verminderen door gezonder te leven.

Nederlanders willen diagnose Alzheimer weten
Volgens het onderzoek van De Hond wil het overgrote deel van de Nederlanders (84%) het graag weten als ze dementie hebben. Tweederde van hen onderschrijft het belang om dit zo vroeg mogelijk te weten. Een vroegtijdige diagnose is van belang omdat dit onzekerheid wegneemt, begrip van de omgeving creëert en mogelijkheden biedt voor het nemen van maatregelen en het regelen van begeleiding, steun en behandeling. Hierdoor kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen. Desgevraagd weet maar iets meer dan de helft van de Nederlanders deze voordelen van een tijdige diagnose uit zichzelf te benoemen.

Meer informatie over De Wereld Alzheimer Dag en de campagne vind je op de website van Alzheimer Nederland.

Door: redactie Nursing

Computers stellen diagnose Alzheimer
10 november: Dementiecongres

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.