Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moedernacht, de schaduwzijde van moederdag

Op zaterdag 8 mei vindt voor de vierde keer de Moedernacht plaats om aandacht te vragen voor betere gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en moeders, een van de acht millenniumdoelen die de Verenigde Naties in 2000 opstelde. Dit jaar is het thema preventie van ongeplande zwangerschappen en het recht van jongeren op seksuele voorlichting. De afgelopen maand is hiervoor campagne gevoerd.
moedernacht_2010

Op 8 april ’s morgens vond de aftrap plaats op het Plein in Den Haag. Vrouwelijke politici kregen daar een ontbijtje geserveerd door hoogzwangere vrouwen en Joris Voorhoeve, oud-politicus, nu hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen aan de Universiteit Wageningen benadrukte het belang van het vijfde milenniumdoel: een betere gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en moeders. 

Over vijf jaar, in 2015, moet de moedersterfte zijn gereduceerd met driekwart ten opzichte van 1990. Tot nog toe lijkt dit doel nauwelijks haalbaar. Stierven er in 1990 wereldwijd 430 moeders per 100.000 levend geboren baby’s, in 2005 was dit aantal slechts teruggebracht tot 400. 

Het lijkt erop dat het vijfde millenniumdoel het meest achterloopt vergeleken met de andere doelen. In 2008 hebben WHO, UNFPA (United Nations Population Fund), UNICEF en de Wereldbank de handen ineen geslagen om intensiever aan dit doel te werken, in combinatie met het vierde millenniumdoel: verminderen van de kindersterfte. Een van de manieren om dit te bereiken is ervoor zorgen dat elke zwangerschap gewenst is en elke bevalling veilig.

 

Ter gelegenheid van de campagne zong Leoni Janssen voor het eerst ‘May all the children’, een voor deze gelegenheid speciaal door haar geschreven lied. Bekijk de videoclip:  http://www.moedernacht.nl/home/het-moedernachtlied.html

 

 

Als afsluiting van de campagne zijn er op verschillende plaatsen in Nederland bijeenkomsten. Zo heeft COS Noord-Holland op 8 mei in Amsterdam een avond ‘about the birds and the bees’, over seksuele voorlichting wereldwijd. In Tilburg komt op 8 mei hiphopster Sinna Casita en kunnen zwangere vrouwen hun buik laten bodypainten. Meer informatie is te vinden op de website van Moedernacht: http://www.moedernacht.nl/home/regionale-moedernachten.html. Zie ook het artikel in TvZ nr. 4.

 

Foto’s: Claudia Otten Photography

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.