Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Moet ik als verzorgende in kwaliteitsregister?’

Experts van Tijdschrift voor Verzorgenden beantwoorden prangende vragen van verzorgenden IG.
'Moet ik als verzorgende in kwaliteitsregister?'
Foto: Wim van Ophem

Vraag
Verzorgende IG Ans
: ‘Ik werk in een verpleeghuis. Bij ons is het momenteel een hot item om je te laten registreren bij het kwaliteitsregister. Ik twijfel hier erg over. Er wordt op het werk gezegd dat als je met niet doet, je er dan als eerste eruit ligt bij een eventuele ontslagronde. Is dit echt zo? Volgens mijn informatie is de BIG verplicht, maar het kwaliteitsregister toch niet? Ze hebben het er op het werk ook over dat BIG onder de kwaliteitsregister gaat vallen in de toekomst? Moet ik mij nu laten registreren of niet?’

Antwoord

Sietske Posthuma (docent verpleegkunde bij een ROC en lid van de Commissie Kwaliteit beroepsuitoefening Zorgsector van CNV Publieke Zaak): ‘Er is sprake van twee verschillende registers, die allebei betrekking hebben op de kwaliteit van zorg die je als hulverlener geeft. Het eerste register is het BIG-register, hierin moet je je als verpleegkundige (of arts, fysiotherapeut, tandarts, verloskundige) registreren als je je diploma hebt behaald. Zonder deze registratie mag iemand niet de titel van verpleegkundige (arts, fysiotherapeut, enz.) voeren. In dit BIG-register dat voor de genoemde beroepsgroepen verplicht is, kan de rest van Nederland zien dat iemand daadwerkelijk de titel mag voeren. Ook kun je in dit register zien of iemand een tuchtmaatregel heeft gekregen. Dit register geldt niet voor verzorgenden.

Het tweede register is het kwaliteitsregister, dat door V&VN is ingesteld. Elke beroepsbeoefenaar (dus ook een verzorgende IG) kan zich aanmelden voor dit register en hierin bijhouden: alle bijscholingen, trainingen, symposia, enzovoort. Ook bijvoorbeeld trainingen voorbehouden handelingen/vaardigheden die je op je werk volgt. Hiermee laat je als beroepsbeoefenaar zien dat je je vak bijhoudt en dat je kennis up to date is. Het kan als een portfolio dienen.

Dit register is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Er zijn instellingen die willen dat al hun medewerkers zich aanmelden voord dit kwaliteitsregister, maar wettelijk is het niet verplicht. Er zijn kosten aan verbonden (die de werkgever mogelijk betaalt).

Voor verdere informatie over dit register waarvoor je je als verzorgende wel kunt aanmelden verwijs ik je naar www.venvn.nl.

8 REACTIES

 1. Op advies van mijn vorige werkgever aangemeld en ingeschreven. Mijn toenmalige werkgever betaalde het lidmaatschap. Toch kreeg ik rekeningen. Als ik hierover vragen stelde kwam behalve een ontvangst bevestiging geen antwoord. Zelfs een brief ontvangen waarmee ze me bedreigden een inkasso bureau te sturen maar toen ik daar op reageerde wederom geen antwoord. Mijn account werd aan het eind van het jaar geblokeerd zonder dat ik daarover ben geinformeerd. 8 maanden later kreeg ik een brief van een inkasso bedrijf. Wilden van mij over de € 100,- hebben stond verder niets bij waarvoor. VVN gevraagt waarvoor dit was. Bleek over een workshop te gaan waarop ik mij had ingeschreven. Echter nooit een bevestiging ontvangen dat ik mij had ingeschreven en verder nooit enige vorm van informatie ontvangen. Het antwoord van VVN hierop was dat zij alles naar mijn email adres hadden verzonden en dus wel degelijk de uitnodiging had ontvangen. Als ik mijn email adres had veranderd had ik dat aan hun moeten doorgeven via mijn geblokkeerde account Echter had VVN van mij de opdracht gekregen na mijn royeren mijn gegevens te verwijderen wat ook is toe gezegt maar niet was gebeurt. Ik vraag mij af na dit verhaal hoeveel kwaliteit deze organisatie levert als je niets doet nav vragen. Voor mij zijn ze niet betrouwbaar

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben ziekenverzorgende en als ZZP-er werkzaam in de thuiszorg.
  Ben aangesloten bij Kiwa Keurmerk. Wij zijn verplicht om via zowel betaalde als niet betaalde bijscholing ons te certificeren en krijg er gewoon de accredatie punten als cadeautje erbij.Er zijn bijscholingen waar je niets voor hoeft te betalen en anderen weer wel. Die je moet betalen, kun je van de belasting aftrekken.. Kijk eens gewoon op websites van dementiewijzer.nl, Netwerk Palliatieve Zorg, Symposia die in ziekenhuizen worden gegeven…………deze kun je gratis volgen. Idd. er gaat veel kostbare vrije tijd inzitten. Je krijgt er wel wat voor terug, je eigenwaarde wordt behoorlijk omhoog gevijzeld en je kennis blijft up to-date. Wat wil je nog meer?

 4. Mijn werkgever stelt de aanmelding bij het kwaliteitsregister verplicht en betaald ook de kosten. De eerste jaren was er niet veel aandacht voor geaccrediteerde scholing. Nu worden er bijna altijd geaccrediteerde klinische lessen aangeboden. Maar je kunt ook zelf via gratis e-learning aan punten komen. Of via vakbladen lezen 5 punt per jaar… best veel mogelijkheden om de niet geaccrediteerde punten te behalen.Of een abonnement op een vakblad met geaccrediteerde toetsen, bijvoorbeeld Bijzijn XL geeft 40 punten op jaarbasis. Een ieder wil toch kwaliteit aan het bed, je vakkennis bijhouden….is er 1 van. Ikzelf ben niv 3 en volg scholing tot niv 4. Ook deze punten zijn op te voeren bij de niet geaccrediteerde scholingen. Dan is er die 5 jaar best tijd genoeg om het aantal te halen. Wat jammer is. Als je eerder aan je punten bent, kun je niet eerder herregistreren.

 5. Juist met geaccrediteerde punten gaan hoge kosten gemoeid. En als ik een niet geaccrediteerde BLS training volg dan telt ie niet?
  Waar gaat het nu uiteindelijk om ?
  Alles wat je doet aan bijhouden van je vak middels artikelen, klinische lessen etc.mag je volgens mij gewoon zelf bijhouden, al is het in een map of per word document. Het zgn verplichte karakter lijkt vooral door instellingen te worden gepropageerd.

 6. Hoi hoi
  60 geacrediteerde punten he daarbuiten ook nog 120 niet geacrediteerde punten. Ook al staat er 5 jaar voor. Best heel veel buiten je werktijd om. Eigen verantwoordelijkheid om je deskundigheid bij te houden, ja gedeeltelijk eens. Maar ook de instelling moet investeren. In het bedrijfsleven zouden ze hier nooit mee akkoord gaan. Daar worden bijscholing cursussen enz. in de baas zijn tijd ingepland en is de lunch verzorgd. De zorg wordt uitgekleed de bezuinigingen volgen elkaar op, we moeten steeds meer in minder tijd. En nu ook nog in eigen tijd. Maar probeer het. Moet ook wel met de reorganisatie voor de deur. Heb ik hopelijk een klein voordeeltje bij de sollicitaties….hoop ik….

 7. Via http://www.e-nursing.nl kun jij bijvoorbeeld gratis (en ook een aantal betaalde) cursussen volgen en hiermee verdien je gratis geaccrediteerde punten. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden als je bijvoorbeeld op de nursing-site goed oplet. Hartmann heeft momenteel ook een training handhygiene bijvoorbeeld waar je drie punten mee kunt verdienen. Als je dus goed oplet en rondkijkt kun je zonder kosten te maken al je punten verdienen. Die 60 punten daar mag je 5 jaar over doen dus het is allemaal best haalbaar. Succes!

 8. hoii
  Hoe kom je dan als verzorgende aan de 60 geaccrediteerde punten wanneer je eigen organisatie hier niet in investeert? Er zitten nogal wat kosten aan workshops symposia enz. En deze zijn domweg te hoog. Zou het niet handiger zijn om de gecrediteerde punten voor verzorgende te laten vervallen of minder en ze de mogelijk te bieden deze te kunnen behalen??
  Groet, Esther

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.