Eed afgelegd
De eed die je hebt afgelegd maakt samen met de beroepscode duidelijk waar je als verpleegkundige voor staat. En dat is onder andere dat collega’s en de hele samenleving juist in moeilijke tijden op je moeten kunnen rekenen, zegt een woordvoerder van de vakbond. ‘Dit betekent echter niet dat er helemaal geen uitzondering kan worden gemaakt.’
In gesprek gaan
Zo’n uitzondering is bijvoorbeeld mogelijk als je zelf tot de groep behoort die extra risico loopt bij besmetting met het coronavirus. Dan heb je volgens de Arbowet recht op extra bescherming. ‘Artikel 3 lid 1 sub a verplicht werkgevers zoveel mogelijk te voorkomen dat het werk een nadelige invloed heeft op de gezondheid van werknemers.’
In de praktijk betekent dit voor jou: geef het aan als je tot de risicogroep behoort en ga in gesprek met je werkgever over passende maatregelen, aldus de woordvoerder. Datzelfde advies geldt als iemand anders in je gezin tot de risicogroep behoort. En als je heel nare ervaringen hebt met het werken op een covid-afdeling, is het uiteraard ook belangrijk hier open over te zijn. ‘Een gezond werkklimaat staat of valt altijd met goed werkgeverschap’, benadrukt de vakbond.
Vrijgesteld
Zowel de vakbond als het RIVM benadrukken het belang van goede informatievoorziening en voorlichting aan, bijvoorbeeld, verpleegkundigen in de risicogroep, over ‘het extra belang van het strikt en consequent werken volgens de bestaande hygiëne- en preventiemaatregelen, procedures en protocollen.
Het RIVM bevestigt bovendien dat een kwetsbare werknemer voor wie een verhoogd gezondheidsrisico geldt, moet worden vrijgesteld van ‘werkzaamheden waarbij blootstelling mogelijk is aan COVID-19-positief geteste patiënten of voor COVID-19-verdachte personen‘. Van dergelijke werkzaamheden vrijstellen is bovendien noodzakelijk als voldoende bescherming niet mogelijk is of door de werkgever niet geboden kan worden, aldus het RIVM.
Allemaal leuk en aardig, maar ik heb een eed afgelegd om tijdens mijn werk mijn werkzaamheden naar beste eer en geweten uit te voeren. Werken met Covidpatiënten heeft echter ook een grote invloed op je privéleven. Zo kan ik nu zelf de komende weken niet voor mijn oudere ouders zorgen omdat mijn werkgever het niet nodig vond om nieuwe patiënten te screenen. De werkgever heeft hier echter totaal geen boodschap aan. Werknemer in de zorg zijn schaars, dus die mag je aan meer risico’s blootstellen dan andere mensen. Ik weet niet hoe andere zorgverleners hierover denken, maar ik pas een volgende keer, schijt aan NU’91!