Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Moeten zittende hbo-v’ers alsnog een post-hbo opleiding volgen?’

Moeten hbo-verpleegkundigen die voor 2008 hun diploma hebben gehaald alsnog een post-hbo opleiding volgen, zodat ze voldoende passen in het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige?
infuus AM_20120615_6603.jpg
Foto: Arno Massee

Het is één van de discussiepunten die naar voren komt tijdens de WebTV uitzending ‘De verpleegkundige van de Toekomst 3’ van uitgeverij BSL. De uitzending is nu online te bekijken. Tijdens de WebTV uitzending zijn Ilona Mijland, programmaleider Verpleegkundig Leiderschap en Wilma Jackson manager Leerhuis van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en Waalwijk te gast. Zij vertellen hoe ze in het ETZ experimenteren met de ontwikkeling van mbo- en hbo-verpleegkundigen in de praktijk.

Kijk meteen de WebTV uitzending terug>>>

Uit het gesprek blijkt onder meer dat er veel vraag is naar het bachelorprogramma van het ziekenhuis, waarmee mbo-opgeleide verpleegkundigen de mogelijkheid krijgen om een 2,5 jarige opleiding tot hbo-verpleegkundige te volgen. Na de zomer begint een derde groep mbo-verpleegkundigen met de cursus. 

Post-bachelor hbo-verpleegkundigen

Ook is er een post-bachelor ontwikkeld voor ‘zittende’ hbo’ers. Wilma Jackson in de uitzending: ‘Er zit wel verschil tussen verpleegkundigen die de ‘vroege’ hbo-v hebben gedaan en pas afgestudeerden. De vraag was vervolgens of deze zittende hbo-v’ers ook niet een verplichte post-hbo opleiding moeten volgen. Want kunnen deze medewerkers hun werk dan wel doen volgens de huidige standaarden?’ Voor deze verpleegkundigen heeft het ETZ een post-bachelor ontwikkeld. Dat wil zeggen dat hbo-verpleegkundigen aan de hand van een toets kunnen testen op welke punten van het huidige curriculum hbo-v het ze nog aan kennis ontbreekt, zoals bijvoorbeeld communicatie, projectmatig werken, kwaliteitszorg, EBP, kwetsbare ouderen of klinisch redeneren. Willen ze in een van die thema’s bijspijkeren, dan kunnen ze deze modules in werktijd volgen. ‘Of daar veel vraag naar is? In ons ziekenhuis wordt de toets in ieder geval massaal gemaakt,’ aldus Jackson.
‘Maar een opleiding verplichten gaat ver, dat doe je niet zomaar. Veel zittende hbo-verpleegkundigen volgen een programma om bekwaam te blijven, en doen allerlei bij- en nascholingen. Dus om nou te zeggen: “Die opleiding van jou is te lang geleden, je werkt nu niet op dat niveau,” doen we niet.’  

Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, waar ook Nursing wordt gemaakt, organiseert een reeks gratis webinars rondom Bachelor Nursing 2020. De aflevering met Ilona Mijland en Wilma Jackson is de derde. Maar ook de eerdere uitzendingen zijn terug te kijken>>>

1 REACTIE

  1. Het wordt van verpleegkundigen steeds meer verwacht om op bachelor niveau te functioneren. Maar op bachelor niveau beloond worden, dat zie ik nog nergens. Het lijkt wel alsof het geen onderdeel uitmaakt van deze ontwikkeling. Dus, meer verantwoordelijkheden op hoger niveau en bij/-omscholing…, maar passende beloning???
    Vacatures waarbij HBO/bachelor gevraagd worden, op schaal 45. lachwekkend :).
    Ook hoor ik geen geluiden van de verpleegkundigen wat dit betreft. Het zou wel het"Florence Nightingale fenomeen" zijn. Collega's, kijk en vergelijk jouw functie(HBO) met andere sectoren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.