Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mogelijk 1800 besmettingen in Maasstad Ziekenhuis

Mogelijk zijn 1804 patiënten die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben gelegen met de multi-resistente Klebsiella bacterie besmet.
Mogelijk 1800 besmettingen in Maasstad Ziekenhuis

‘We weten nu welke patiënt drager is van de Klebsiella bacterie en met wie die persoon op één kamer heeft gelegen’, aldus het ziekenhuis in een persverklaring gisteren. ‘Dit biedt ons inzicht in die patiënten die potentiële dragers zijn van de multiresistente bacterie.’

Isolatieverpleging
Het Maasstad Ziekenhuis kampt al sinds oktober vorig jaar met de multiresistente bacterie Klebsiella pneumoniae. Zeker 21 patiënten die de bacterie hebben opgelopen zijn intussen overleden. Gisteren berichtte de NOS dat het Maasstad Ziekenhuis de infectierichtlijnen heeft overtreden. Zo zou een patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld zijn geïsoleerd, terwijl dat eigenlijk meteen had gemoeten. Ook zou personeel ‘zonder bescherming naar binnen zijn gelopen bij besmette patiënten.’

Richtlijnen infectiepreventie
Volgens de voorzitter van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) had het ziekenhuis zich moeten houden aan de  WIP-richtlijn Maatregelen tegen overdracht van bijzonderresistente micro-organismen (BRMO). Volgens deze richtlijn worden patiënten die drager zijn van de bacterie zoals deze in het Maasstad Ziekenhuis is gevonden, in contactisolatie verpleegd. Een patiënt in contactisolatie wordt op een eenpersoonskamer verpleegd, met eventueel de deur open. In het geval van contactisolatie hoeft de verpleging geen beschermende kleding te dragen, wel handschoenen in het geval van contact met de patiënt.

Onderzoek RIVM
Volgens het persbericht worden alle besmette patiënten zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. Het Maasstad Ziekenhuis heeft maatregelen genomen om verspreiding multiresistente bacterie in kaart te brengen. Er is een onafhankelijk onderzoek ingesteld om te onderzoeken wat de bijdrage van het hebben van de multiresistente bacterie is geweest aan het overlijden van patiënten op de IC. In de komende maanden worden de dossiers verder onderzocht door een werkgroep onder leiding van een onafhankelijke hoogleraar Intensive Care die is aanbevolen door het RIVM. Begin september worden de resultaten van het onderzoek verwacht. Vandaag bezoeken drie inspecteurs van de IGZ het Maasstad Ziekenhuis.

Door: redactie Nursing

Zie ook:
Dossier Maasstad ziekenhuis

Eerder in het nieuws
NOS: ‘Ziekenhuis overtrad infectierichtlijnen’
‘Maasstad Ziekenhuis test patiënt en personeel op bacterie’ 
‘Hardnekkige bacterie in Rotterdams ziekenhuis’

Gerelateerd
> Richtlijn Maatregelen tegen overdracht van bijzonderresistente micro-organismen (BRMO).
> Richtlijn Contactisolatie

3 REACTIES

 1. Zorginstellingen zijn verplicht om bedpannen en urinaals in een gevalideerde pospoeler te reinigen en desinfecteren. Moeten dan ook uitgerust zijn met een reinigingsmiddel. Waskommen zijn zo’n raar fenomeen. Onbegrijpelijk dat je ze in een modern land als Nederland uberhaupt nog tegenkomt. Wat mij betreft alle bedzorg momenten met Wassen zonder Water. Weg met de waskom. Zie diverse artikelen hierover (ook gerelateerd aan Klebsiella besmettingen) op de website van Hipadvies

 2. Lees alle reacties
 3. Inmiddels nu weer het bericht dat er ook twee besmettingen zijn, ditmaal in het Rijndam revalidatiecentrum, de een heeft de ander besmet, een kruisinfectie dus,want deze bacterie wordt overgebracht via de ontlasting, als bezorgde zorgmedewerker kan ik zeggen dat het met de hygiëne in de instellingen waar ik als flexwerker vaak kom zeer bedroevend gesteld is, ik praat over vieze toileten waar de ene patient op de poepbril van de andere patient zit,sommige collega`s nemen geen moeite om het toilet en de zitting fatsoenlijk schoon te maken,vraag ik me af of ze zelf ook op zo`n bril plaatsnemen? ik heb bedpo`s staan schrobben die gewoon de oude poep van patienten er nog in hadden zitten en zo werden aangeboden aan de volgende patient, poepluiers van incontinente patienten die op de grond worden gelegd of op het bedtafeltje, zo smerig!ook de waskarren zijn een verhaal op zich, deze worden nooit schoongemaakt, deze karren hebben plaats voor twee of drie zakken, waszak(ken) en een vuilniszak, op deze karren bevinden zich deksels, deze deksel worden nooit elke keer na gebruik schoongemaakt en bevatten de ontlasting, bloed en pus van elke keer dat er vuil linnen of luiers en divs.in wordt gedeponeerd,dus allemaal bronnen van bacterien en andere ziektekiemen, smerige rolstoelen, vieze douchestoelen enz.waskommen die even snel op de zaal/kamer zelf worden omgespoelt en vervolgens zonder naam erop ( dus niet persoonlijk) op bijvoorbeeld vier persoonskamers weer doorelkaar worden gebruikt,ik praat nu over verschillende verzorgings/ verpleeghuizen,ik was zeventien toen ik in de jaren `70 de opleiding ziekenverzorgende ging doen, tijdens deze opleiding leerde we o.a. hoe schoon en veilig en grondig te werken i.v.m `kruisinfectie`als ik nu iets zeg over de vieze boel die ik tegenkom, dan wordt er schouderophalend gereageerd, maar ook voor je eigen veiligheid en die van collega`s is het toch van belang dat er grondig, schoon en met hersens wordt gewerkt, `ja geen tijd`is vaak het excuus, tijdsdruk of weinig intresse ! ik hoor het vaak tegenwoordig, waar is het hart en ziel gevoel voor de zorg gebleven? diegene die het wel goed doen vallen buiten mijn kritiek.Ik vraag me af of er tijdens de opleidingen voldoende wordt benadrukt dat precies dit soort Hygiënische maatregelen van levensbelang zijn!Dit gebeuren met deze bacterie is misschien het begin van wat ons in de toekomst nog te wachten staat, het droevig resultaat van 25 slachtoffers en misschien nog meer.Het misschien tijd voor de Hygiëne politie in zorginstellingen, ik zou dat graag op mij nemen.

 4. Terecht valt iedereen over de bestuursvoorzitter, de man die zijn bonus/afvloeiingregeling belangrijker dan volkgezondheid vindt.
  Maar laten wij vooral niet de tientallen personeelsleden, dus artsen, verpleegkundigen etc. vergeten die er een zooitje van hebben gemaakt en die de echte schuldigen zijn.
  Deze mensen zouden nooit meer in de gezondheidszorg (of moeten we industrie zeggen?) mogen werken.
  Dit soort gedegenereerden horen van mensen af te blijven.
  De bacterie mag dan hardnekkig worden genoemd, de hardnekkige minachting van de verantwoordelijken staat wat mij betreft aan vooropgezette doodslag cq. lichamelijke mishandeling gelijk.
  Waar blijft het Openbaar Ministerie? Wilders durven aanpakken omdat dat makkelijk scoren lijkt, en nu op de handen blijven zitten zoals altijd?
  Wat een tuig!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.