Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Mogelijk dertiende maand voor verpleegkundigen

Een loonsverhoging van 3,5 procent en afspraken om te komen tot een dertiende maand. Met die wensen start Abvakabo FNV deze week de cao-onderhandelingen voor de drie grote cao's in de zorgsector.
Mogelijk dertiende maand voor verpleegkundigen

Op dit moment werkt bijna een miljoen mensen in de zorg. Zo’n vijfhonderdduizend mensen vallen onder de cao’s voor ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, waarvoor de onderhandelingen starten. Zij hebben nu een eindejaarsuitkering die ligt tussen de 4 procent (geestelijke gezondheidszorg) en 5 procent (ziekenhuizen).

Arbeidskrapte
De bond hangt de onderhandelingen op aan de arbeidskrapte in de zorg en zet scherp in. Naar verwachting zijn er de komende vijftien jaar een half miljoen nieuwe zorgmedewerkers nodig om de toenemende zorgvraag te kunnen opvangen. Met een volledige dertiende maand hoopt de vakbond de zorgsector aantrekkelijker te maken voor huidig en toekomstig personeel.

Abvakabo fnv

Door: redactie Nursing

15 REACTIES

 1. Meer is nooit verkeerd natuurlijk. Toch is die 3,5% natuurlijk eigenlijk een lachertje. Volgens sommige schattingen gaat de inflatie in 2009 wel naar de 2,5-3,5%. Oftewel; we worden dan niet beter betaald, enkel gecorrigeerd voor de inflatie (wat niet meer dan logisch is) en gaan dus relatief gezien niet ‘minder’ verdienen.
  De werkgevers zouden de CAO eens op eigen initiatief moeten aanvullen en meer marktconform moeten betalen. Zitten ook haken en ogen aan, maar met die slappe onderhandelingen elk jaar worden we nooit rijk.

 2. Lees alle reacties
 3. Eindelijk wordt er iets aan gedaan! Wel jammer dat ze de loonsverhoging dan gooien op het werven van nieuwe medewerkers ivm de groeiende zorgvraag…en niet op de waardering voor de hoge werkdruk waaronder wij werken, de verantwoordelijkheid die wij dragen, de technische handelingen die wij op mensen uitvoeren. Het gaat niet zomaar om machines in de fabriek instellen, of het innovaties in het werkproces van de autobranche invoeren. Nee, wij zijn met mensenlevens bezig en verdienen onder ons niveau, gezien de verantwoordelijkheid e.d.
  En de tent dichtgooien?? Dat doe je niet als je zorgt voor je medemens, die zonder jouw zorg (bijna) nergens is.

 4. Is Jaap lid van een vakbond? Zo niet dan zou hij het voorbeeld van de meeste havenarbeiders kunnen volgen door wel lid te worden. Als we een goed salaris willen en betere arbeidsvoorwaarden belangrijk vinden, dan zouden we eerst eens masaal lid moeten worden van een vakbond. We mogen natuurlijk niet verwachten dat het handjevol leden wat er nu rondloopt alle kastanjes uit het vuur kunnen halen.

 5. nou geen slecht idee om de eis neer te leggen bij de bond, maar zit nu nog in de opleiding verpleegkundige en hoop juni te slagen, maar dan kan ik daar nu niet mee aan komen natuurlijk.
  Misschien een idee als ik geslaagd ben, en voor meedere onder mij…goed idee toch?

 6. Ik hoor het geklaag over het salaris al dik twintig jaar en er veranderd helemaal niets. Zolang we ons niet kunnen gedragen als havenarbeiders en de tent gewoon dichtgooien lachen onze bazen zich een breuk, die wij dan weer heel liefdevol gaan verzorgen omdat we zo’n fijne persoonlijke ontwikkeling doormaken.

 7. Natuurlijk hebben jullie daar ook recht op, alleen jullieCAO onderhandelingen starten nu niet, sluit je aan bij een bond en leg die eis opp tafel.
  Het is ook bij de ziekeenhuizen nog maar een eis waar voor gevochten zal moeten worden om die binnen te halen.

 8. Helemaal mee eens Mariska!
  Waarom hebben verpleegkundige in het zh,ggz en gehandicapten zorg er wel recht op en wij de verpleegkundigen in het verpleeghuis niet? Wij werken net zo hard, en er ontstaan net zo grote problemen als er straks nog minder mensen voor de zorg kiezen.
  Beloon ze dat ze voor de zorg hebben gekozen en hiervoor hard werken dag in dag uit!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.