Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk een derde promovendi UvA depressief

Meer dan een derde van de promovendi aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is mogelijk klinisch depressief. Het risico neemt toe als het proefschrift meer tijd in beslag neemt.
anxious-1-1431663-640x480.jpg
Vrouwelijke promovendi lopen meer kans op een depressie dan mannelijke. - Foto: Free Images

Dat blijkt uit onderzoek van het UvA-promovendinetwerk UvAPro, meldt Folia. Het netwerk hield een enquête onder promovendi (PhD’ers) nadat bij een soortgelijke enquête aan de universiteit van California – Berkeley geconcludeerd werd dat promovendi een hoog risico lopen op depressies. Promovendi aan de UvA werden twintig vragen voorgelegd over blijheid en droefheid. Hieruit bleek dat ze bijna twee keer zoveel risico lopen op een depressie dan gemiddeld. 

Langer bezig met proefschrift

Volgens het onderzoek neemt het risico om in een depressie te raken toe naarmate promovendi langer met hun proefschrift bezig zijn. Bovendien zal een promovendus die geen financiële vergoeding voor zijn onderzoek ontvangt eerder tekenen van depressie vertonen dan PhD’ers die er wel voor betaald krijgen. Ook blijken meer vrouwen dan mannen risico te lopen: gemiddeld 40% tegenover 31% van de mannen. Opvallend genoeg was er in het Amerikaanse onderzoek géén verschil tussen mannen en vrouwen te bemerken. Het is onduidelijk bij welke 

Bewustwording

UvAPro roept de UvA op meer bewustzijn te creëren onder promotiestudenten en hun begeleiders over het risico op depressie. ‘We denken dat dit probleem niet alleen aan de UvA speel, maar de manier waarop universiteiten ermee omgaan verschilt wel’, aldus Remmert Daas, voorzitter van het promovedninetwerk. Er is sprake van een klinische depressie wanneer er aan een aantal medische criteria wordt voldaan. Niet iedere depressieve, sombere of verdrietige stemming valt namelijk onder een psychische aandoening. Ook in België is een onderzoek gedaan naar het geestelijk welzijn van promotiestudenten. Daar bleek dat een derde van de studenten met geestelijke problemen te kampen heeft. 

Bekijk hier het volledige onderzoek >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.