Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mogelijk toch nullijn voor thuiszorg’

Het kabinet praat met de thuiszorgorganisaties en de vakbonden over een vrijwillige nullijn voor de medewerkers in deze sector. In ruil daarvoor zouden dan zo veel mogelijk banen overeind blijven.
‘Mogelijk toch nullijn voor thuiszorg’
Foto: ANP

Dat meldt het ANP op basis van informatie van ingewijden.

Minister Schippers, staatssecretaris Van Rijn en de werkgevers en de vakbonden onderhandelen al enige tijd intensief over een zorgakkoord. Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV en Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn nu ook aangeschoven, aldus de bronnen van het ANP. Door een vrijwillige nullijn af te spreken, wordt er volgens een bron bij het ANP geprobeerd tienduizenden banen overeind te houden.

Banenverlies

Door het beleid van het kabinet dreigen er volgens Abvakabo en andere vakbonden 100.000 banen te verdwijnen in de thuiszorg. Dat komt doordat het kabinet wil bezuinigen op het geld dat gemeenten krijgen voor thuiszorg aan ouderen en chronisch zieken en gehandicapten. Het gaat om ruim 1 miljard.

Volgens bronnen proberen de partijen er voor zaterdagmiddag uit te komen. De Federatieraad van de vakcentrale FNV, waarin de aangesloten bonden vertegenwoordigd zijn, beslist dan over het sociaal akkoord dat bonden, werkgevers en kabinet vorige week hebben gesloten. De Abvakabo dreigt tegen te stemmen als het banenverlies in de thuiszorg niet van tafel gaat.

Wel of geen nullijn?

Het kabinet, de werkgevers- en werknemersorganisaties kondigden vorige week in het sociaal akkoord nog aan dat de nullijn voorlopig van tafel was. Vakbonden waarschuwden toen al dat er niet te vroeg gejuicht moet worden. ‘Er moet nog steeds fors worden bezuinigd’, zei Rolf de Wilde. ‘Op dit moment is het overleg over het sociaal akkoord van de zorg in volle gang. Samen met de sociale partners en het ministerie van VWS kijken we waar er nu bezuinigd moet worden. Hoe die bezuinigingen eruit gaan zien, kunnen we nu nog niet zeggen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.