Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mond-keeltumoren te bestrijden met PDT

Patiënten met een tumor in de mond- en/of keelholte waarvoor geen behandeling meer mogelijk is, blijken baat te hebben bij een behandeling door middel van Photo Dynamische Therapie (PDT).

Dit hebben onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL) in Amsterdam geconstateerd in een artikel dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Head and Neck.

Levensverwachting neemt toe
Uit het onderzoek blijkt dat 54% van de uitbehandelde patiënten met een tumor in de mond- keelholte goed reageert op de PDT-behandeling.  De levensverwachting van deze patiëntengroep neemt na een PDT-behandeling aanzienlijk toe: 150 weken ofwel bijna drie jaar, terwijl de levensverwachting van deze patiënten zonder PDT beperkt is. Deze internationale studie onder leiding van het NKI-AVL  bevestigt hiermee de uitkomst van een eerder gepubliceerd onderzoek van D’Cruz uit 2004.

Actieve stof in tumorgebied
Bij de PDT-behandeling krijgt de patiënt een lichtgevoelige stof ingespoten waarna hij een aantal dagen fel daglicht moet vermijden. Vier dagen na inspuiting is deze stof het meest actief in het tumorgebied en wordt deze belicht met een speciale laser.
Nieuw is de behandeling waarbij grotere tumoren met glasvezeldraden worden geïmplanteerd en van binnenuit worden belicht, de zogenaamde Interstitiële Photo Dynamische Therapie, IPDT. Hierdoor is het mogelijk dat tumoren die dieper in het hoofd- hals gebied  liggen ook op deze manier behandeld kunnen worden.

NKI-AVL
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.