Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mondige zorgmedewerker krijgt beste diensten’

Verzorgenden en verpleegkundigen van verpleeghuizen en verzorgingshuizen verlaten hun werkgever vaak omdat ze ontevreden zijn over verdeling van de roosters en te weinig invloed hebben op hun werktijden.

Dit geldt met name voor de minder mondige werknemers, die worden opgescheept met de minst populaire diensten. Dit blijkt uit onderzoek van Carly Hempen, consultant bij organisatieadviesbureau P5COM, naar de vertrekgeneigdheid van V&V-personeel.

 

Invloed op planning

Medewerkers die invloed hadden op hun planning, waren meer tevreden over de verdeling van diensten, voelden zich meer betrokken bij de organisatie en waren daardoor minder geneigd de organisatie te verlaten. Hempen deed haar onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Allemaal evenveel invloed

In totaal deden 159 medewerkers van 5 verzorgings- en verpleeghuizen aan het onderzoek mee. Werken in zelforganiserende teams vergroot vaak de motivatie en betrokkenheid van werknemers. Een belangrijke positieve factor hierin is de invloed die teamleden kunnen uitoefenen op de planning en roostering van het team. Maar dan moeten wel alle teamleden voldoende invloed hebben op de verdeling van diensten. En dat is in de praktijk niet altijd het geval.

 

Mondige verzorgenden

Peter Lamme, operations director van organisatieadviesbureau P5COM: ‘De meest mondige medewerkers zijn tevreden over hun invloed op de werktijden en dus weinig geneigd de organisatie te verlaten. Degenen die minder mondig zijn, hebben minder invloed op hun werktijden en krijgen wellicht ook relatief vaak de minder prettige diensten toebedeeld. Dit  kan tot gevolg hebben dat deze medewerkers eerder geneigd  zijn te vertrekken.’

 

Bron: P5COM

 

Herken jij dat mondige collega’s fijnere diensten voor elkaar krijgen? Laat je reactie hieronder achter!

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.