Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondzorg voor cliënten met sondevoeding

Cliënten die niet eten maar sondevoeding krijgen, in de terminale fase zijn of zich in vegetatieve toestand (buiten bewustzijn) bevinden, hebben juist goede mondverzorging nodig.

 

Doordat er weinig activiteit is in de mond, is er ook geen sprake van een natuurlijk reinigingsproces door het speeksel. Deze cliënten hebben een grotere kans op mondproblemen. Daarom is het van belang om de mond te blijven verzorgen, ook al gaat dit soms moeilijk.

Goede mondzorg

Zorg bij een vegetatieve cliënt dat het hoofd zijwaarts ligt. Plaats eventueel een paar spatels in de mond om deze open te houden. Een vegetatieve cliënt mag geen gebitsprothese dragen. Als deze cliënt nog eigen tanden of kiezen heeft, verzorg de mond dan op dezelfde wijze als bij iedere andere cliënt. Als dat niet mogelijk is, maak dan de mond

schoon met water en/of in NaCl 0,9% gedrenkte gazen. Zuig na reiniging de mond met een zuigapparaat leeg om overtollig vocht te verwijderen.

Lippen

Verzorg vervolgens de lippen met zuurvrije Vaseline.(Vanwege brandgevaar geen Vaseline gebruiken bij cliënten die zuurstof  gebruiken of aan de beademing liggen). Bij cliëntenwaarbij goed tandenpoetsen niet meer mogelijk is, kan, uitsluitend op voorschrift van de tandarts of mondhygiëniste, eenmaal daags spoelen met chloorhexidine 0,12% (Perio Aid of Corsodyl) of sprayen met 0,2% cloorhexidinespray een oplossing bieden. Voor bestrijding van een droge mond kunnen mondverfrissende middelen ingezet worden, denk hierbij aan ijslolly’s, spoelvloeistoffen of vochtige wattenstaven. Met een Dentaswab (stokje met schuimrubbertje erop) is ook mondbevochtigende gel of kunstspeeksel op slijmvliezen te smeren. In een terminale fase zijn het verzorgen van de droge mond en het bestrijden van een slechte adem van belang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.