Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monitoring en zuurstof thuis na covid-opname: veilig en prettig

Patiënten na een covid-opname vervroegd naar huis sturen met telemonitoring en zuurstoftherapie: wat levert dat op? Onderzoekers van het Maasstad Ziekenhuis zochten het uit.
neusbril voor zuurstoftoediening
Patienten in het Maasstad kunnen onder voorwaarden eerder naar huis met zuurstoftherapie en monitoring. (Foto: sudok1 / iStock)

Tussen juni en november 2020 waren er in het Maasstad Ziekenhuis 619 mensen opgenomen in verband met corona. Hiervan zijn er 49 naar huis ontslagen met telemonitoring en zuurstoftherapie.

De telemonitoring vond plaats met de app Luscii, die de patiënt of mantelzorger zelf moest kunnen invullen. Iedere dag noteerden zij saturatie, temperatuur en hun dyspnoescore, zoals aan hen uitgelegd voordat ze met ontslag gingen. Als de patiënt 48 uur zonder zuurstoftoediening en zonder toename van klachten had doorgebracht, werden de telemonitoring en begeleiding afgesloten.

Afwijkende waarde

Bij afwijkende waardes besloot de longarts of beoordeling noodzakelijk was. Bij zorgen of vragen was er zeven dagen per week een longverpleegkundige beschikbaar tijdens kantooruren, en een longarts in weekend en avonduren.

In totaal hebben patiënten 167 keer contact opgenomen met de longverpleegkundige, en 9 keer buiten kantooruren met de longarts. Patiënten beoordeelden de bereikbaarheid en kwaliteit van die contactmomenten als zeer positief.

Snel ontslag

Daarnaast was het overgrote deel van de patiënten erg te spreken over het vervroegde ontslag, mogelijk gemaakt door telemonitoring en zuurstoftherapie thuis.

De verkorte ligduur is door de onderzoekers berekend op 616 dagen in totaal, en levert zorgverzekeraars een kostenbesparing op van zo’n 184.400 euro. Omdat het ziekenhuis bijna 40.000 euro extra kosten moest maken, ligt de winst volgens de onderzoekers vooral in het ontlasten van de ziekenhuiszorg en de positieve ervaringen van patiënten.

Lees hier de antwoorden op de 6 meest gestelde vragen over thuis saturatie meten na een corona-opname.

Veilig

‘Deze studie laat zien dat thuisbehandeling van covid-19-patiënten met telemonitoring en zuurstoftoediening veilig is en naar tevredenheid kan worden ingezet. Wij adviseren om bij covid-19-patiënten die maximaal 2 liter zuurstof per minuut nodig hebben, ontslag naar huis met telemonitoring te overwegen. Dit kan de beschikbare ziekenhuisopnamecapaciteit vergroten’, schrijven de onderzoekers.

‘Een randvoorwaarde voor succesvolle telemonitoring is de continue beschikbaarheid van een behandelteam. Met goede afspraken en organisatie kan deze zorg in de toekomst aan de huisarts en huisartsenpost worden overgedragen.’

Wat zijn de ervaringen in Amsterdam en Utrecht met vervroegd ontslag na een opname door corona? Je leest het hier!

Kosten

Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat de implementatie van het zorgpad ‘thuisbehandeling’ resulteert in zowel ligduur- als kostenreductie. ‘Op dit moment resulteert thuismonitoring bij covid-19-patiënten echter nog niet in een declarabel product; dat verdient dus aandacht bij de zorgverzekeraar en het ziekenhuisinkoopteam dat kosten maakt voor de implementatie van telemonitoring’, aldus de onderzoekers in hun artikel

Ook in Brabant gaan patiënten sneller met ontslag en krijgen ze een zuurstoftank mee naar huis. Lees hier hoe het hen vergaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.