Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moordverpleegkundige verliest BIG-registratie

Rechters kunnen artsen en verpleegkundigen die veroordeeld zijn voor moord en doodslag wel degelijk een beroepsverbod opleggen. Dankzij een wijziging van het Wetboek van Strafrecht is dat sinds 1 februari 2006 mogelijk. Die wetenschap is echter nog niet bij iedereen doorgedrongen, zo bleek donderdag na berichtgeving in MedNet.
Moordverpleegkundige verliest BIG-registratie
Het is in elk geval nog niet doorgedrongen tot het BIG-register, waar een voor moord veroordeelde arts uit geschrapt zou moeten worden. De jurist van het BIG-register bevestigde donderdag nog een artikel uit het medisch vakblad MedNet. Volgens Luiten kunnen rechters artsen en verpleegkundigen niet uit het BIG-register laten schrappen na een veroordeling voor moord. Dit zou wel mogelijk zijn bij andere misdrijven. Hij was niet de enige deskundige die in het tijdschrift in de fout ging.

Lucia de B.

Het gat in de wet kwam twee jaar geleden in de publiciteit tijdens het hoger beroep tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. Het Openbaar Ministerie legde toen uit dat het gerechtshof haar niet uit het BIG-register kon schrappen. GroenLinks besloot daarop meteen een wetswijziging in te dienen, om dit hiaat in de strafwet te dichten. Na de Tweede Kamer nam eind december 2005 ook de Eerste Kamer het amendement aan.

Inspectie
Overigens heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg wel altijd de mogelijkheid gehad om aan de tuchtrechter te vragen een arts of
verpleegkundige uit het BIG-register te schrappen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.