Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties37

‘Motiveer verpleegkundigen niet met geld’

Een financiële vergoeding of een materieel voordeeltje helpt niet om verpleegkundigen te motiveren. Psychologische beloningen hebben een groter impact op hun tevredenheid.
'Motiveer verpleegkundigen niet met geld'

Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse psychologe Sara de Gieter van de Vrije Universiteit Brussel. Zij voerde een reeks studies uit waarin werd nagegaan welk effect verschillende beloningen hebben op de baantevredenheid en de reden voor vertrek van Vlaamse verpleegkundigen.

Psychologische beloningen
Naast de traditionele financiële vergoedingen en de materiële voordelen werd ook aandacht besteed aan psychologische beloningen, zoals een complimentje of een blijk van waardering. De resultaten geven aan dat de baantevredenheid en de vertrekintentie van verpleegkundigen in sterkere mate afhangen van psychologische, dan van financiële of materiële vergoedingen.

Een goede verstandhouding tussen de verpleegkundige en haar leidinggevende, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, appreciatie, dankbaarheid en erkentelijkheid zijn belangrijk voor de toewijding en motivatie, zo leert het onderzoek.

Vrije Universiteit Brussel
Door: redactie Nursing

37 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Waarom zijn er zoveel mensen voor bedrijven als TMI, Humage, High/Care of als ZZP/er gaan werken?
  Omdat ook bij verpleegkundigen de schoorsteen moet roken!
  Dat eeuwige gel%l over het gaat me niet om het geld…. Nee maar de beloning nu slaat werkelijk nergens op.
  In mijn ziekenhuis zitten de fysiotherapeuten in fwg 60 (!) echt niet vanwege hun hogere opleiding maar puur vanwege het feit dat ze een sterke beroepsorganisatie achter zich hebben staan (koninklijk nog wel!).
  En wij Florence Nachtegaaltjes werken voor de patiënt en zijn familie, maar een fatsoenlijk salaris… forget it.
  Trek je ORT van je nettosalaris af en je komt er bekaaid af.
  Ziekenhuizen willen en zullen winst moeten maken, en als slecht georganiseerde beroepsgroep kan je toch geen blok vormen (staken is strafbaar, zondagsdiensten draaien kan ook niet want dat is de formatie die op de andere dagen ook al geldt).
  En maar schreeuwen over meer personeel in de zorg maar financiële eisen meteen zien als een oneerbaar voorstel.
  Ondertussen zie ik de werkgevers het verdomme om koopkrachtbehoud te garanderen door 1,5% loonsverhoging tegen te houden. Fijne waardering, maar niet heus…
  En dat schouderklopje of andere immateriële waardering, zou meer dan normaal moeten zijn.
  Zoiets beschouw ik als een vereiste voor elke leidinggevende in welke laag van de ziekenhuisorganisatie dan ook.
  Maar ja dergelijke onderzoeken proberen wijs te maken dat je je rekeningen kan betalen met complimenten en themadagen……

 3. Volgens mij zegt het onderzoek niets over niet financieel belonen. Het onderzoek zegt iets over het wat waardering voor je werk doet en dat een compliment of positieve feedback meer doet dan meer geld. Ik ben erg voor loon naar werk maar dat staat los van dit onderzoek. Ik ben namelijk erg voor feedback (positief en negatief) en waardering van leidinggevende en collegae. In een werkcultuur werken waar waardering is voor wat je doet en wie je bent is denk ik voor iedereen fijn. Er zijn meer onderzoeken geweest ook naar de bonuscultuur van banken e.d. Met z’n allen maken we dat geld zo belangrijk en denken we er zoveel uit te halen dat dit ons leven steeds meer gaat bepalen. En volgens mij moet de focus maar eens de andere kant op. Dus!
  Nogmaals iedereen loon naar werk maar graag ook waardering (niet via geld) voor wat je doet, wie je bent en hoe je je werk doet.

 4. Dit onderzoek wordt kennelijk afgeserveerd,
  omdat mensen die al jaren in de zorgsector werkzaam nu al meer dan genoeg hebben van dergelijk gezeur!(met uitzondering van sommige studenten of beginnelingen,het dringt pas tot hen door wanneer ze zelf op eigen benen staan en te weten komen dat je geld nodig hebt om te leven, rekeningen te betalen,enz,…)
  Ik sta aan de kant van de verpleegkundigen, loon naar werk, eerlijk is eerlijk. Vleierij hebben ze al lange tijd niet meer nodig, want dat is van korte duur ! Dit heeft verpleegkundigen geen verzadigingsgevoel ! En aan werkgevers een vals gevoel van veiligheid.
  Het werk is wat het is, en daar hoort maar meer dan normaal een eerlijk loon bij. Ze zitten daar nu al zo lang op te wachten. (duurt dit bij managers ook zo lang, wel dat dacht ik niet!)
  Vele plegen verdienen maar evenveel als mensen met een uitkering, dit voor zo’n zwaar beroep. Schandalig, voor dergelijke prijs je lichaam laten kapot maken, want voor velen komt daar ook nog eens bij!En met dit lichaam wordt er dan ook nog verwacht het ook nog eens te slepen tot aan de pensioenleeftijd !
  Respect = eerlijk loon, bijgevolg meer motivatie !

 5. Wordt dit onderzoek afgeserveerd omdat men de uitkomt niet leuk vindt, of omdat het op diens merites is beoordeeld? Ik ben bang dat het eerste het geval is, terwijl pas bij vaststelling van ontoereikendheden in het onderzoek de conclusies mogen worden afgeserveerd. Wie begint?

 6. Cryptocheilus; bedankt voor de links. Belangrijk lijkt me (direct citaat uit persbericht):
  “Nood aan ander soort motivatie
  Ziekenhuisbeheerders hebben er dan ook baat bij hun hoofdverpleegkundigen bewust te maken van hun motiverende rol, en hen opleidingen aan te bieden in interpersoonlijke en leidinggevende vaardigheden. Eenzelfde redenering geldt voor de artsen, aangezien ook deze verpleegkundigen psychologisch kunnen belonen. Daar de relatie tussen verpleegkundigen en artsen vaak niet over rozen verloopt, gebeurt deze manier van belonen echter nog veel te weinig.”
  Uit wat ik lees concludeer ik eerder dat men méér moet investeren in verpleegkundigen in plaats van minder. Want geldelijke beloning blijkt óók belangrijk, volgens het persbericht.

 7. Kleinerend, afrontelijk, denk je nu echt dat verpleegkundigen vrijwilligers of liefdadigers zijn??Zijn de geneeskundigen dat ook???Ook wij willen toespijs tussen onze boterham en een materieel voordeel is zeker niet afdoende. Het loon ligt wel beneden de lonen in andere sectoren met dezelfde graad van diploma.Een schouderklopje of ander hebbedingetje zal echt geen motivatie zijn om verpleegkundige te worden en te blijven. Wanneer komen de ernstige maatregelen??

 8. Goede vraag Bram. Ik vrees echter dat we daar nog niet zoveel over kunnen zeggen. Op de profielpagina van Prof. de Gieter staat haar (laatste) onderzoek aangekondigd…
  Material and psychological rewards and the intention to resign. Authors: DE GIETER Sara, MAIRESSE Olivier, PEPERMANS ROLAND
  “article in preparation”
  http://www.vub.ac.be/infovoor/onderzoekers/research/person_pub.php?person_id=26054
  De vraag is of de press release over dit paper ( http://www.vub.ac.be/?subaction=showfull&id=1277203505 ) alleen gaat of over het verzamelde werk. Zo te zien is bovengenoemd onderzoek ontslag-gerelateerd.

 9. Het is duidelijk dat er op grote schaal bezuinigd moet gaan worden.
  Kijkend naar het onderzoek lijkt mij dat naast de financiele beloning ook de psychologische beloning moet bestaan en dat geldt niet allen voor het verpleegkundig beroep maar voor alle beroepsgroepen. De bezuinigigen in de zorg worden voorbereid in mijn ogen door dit soort en in dit kader, flut onderzoeken. De elite maken hier dankbaar gebruik van. Als ik psycholoog was zou ik mij rot schamen om mij zo voor hun karretje te laten spannen maar ja wellicht wordt deze Vlaamse psychologe er rijkelijk voor betaald……
  Denk maar terug hoe het gegaan is met de hele Mexicaans griep hype!
  Gelukkig worden wij als verpleegkundigen hoe langer hoe meer wakker en laten onze stem horen.
  Laten wij hopen dat er ook nog eens naar ons geluisterd gaat worden en dat respect, redelijkheid,eerlijkheid en samen delen het motto gaat worden in onze maarschappij.

 10. Op alleen goede waardering kan ik echt niet functioneren. Een goed salaris maakt weldegelijk deel uit van de voorwaarden voor arbeidsvreugde. Ik snap niet waar ze toch altijd dit soort stereotiepe rolbevestigende onderzoeken vandaan halen. Ik heb grote twijfel bij de manier van vragenstellen. Je kunt dit soort onderzoek namelijk ook heel goed inde door jou gewenste richting manipuleren door de manier waarop en door welke vragen je stelt.

 11. volgens mij brengt een complimentje geen brood op de plank. Wat een oubollig onderzoek ; het gaat op dit moment echt om de knikkers hoor laat die nitwit eens een praatje maken met zorgverleners ipv nutteloos geldverkwistende onzin onderzoekjes te doen.

 12. psychologe Sara de Gieter van de Vrije Universiteit Brussel kan
  beter onderzoek doen naar iets zinnigers dan zich bezig te houden met ons
  hardwerkende plegen waar ze duidelijk niets van snapt!
  Wat een tijdverspilling is dit en hoe onzinnig om in 2010 dit te bedenken.
  Zolang wij een brievenbus hebben waar elke maand de rekeningen
  rijkelijk neerstrijken op de mat…. en geen knuffelberen mag dit onderzoek
  meteen naar het land der fabelen mogen!

 13. Ja, vooral doorgaan met dromen. Immers de verpleegkundige doet zijn werk nog steeds uit liefde en voelt zich zogezegd “geroepen”. Betalen met een salaris uit het Florence Nightingale tijdperk dat motiveert lekker! Het wordt tijd dat we eens echt gewaardeerd worden. Iedereen roept altijd maar dat wij zo’n zwaar beroep hebben en iedereen heeft alleen maar respect voor ons beroep, maar dat zie je niet terug in het salaris.

 14. Waardering is zeker belangrijk, maar wanneer gaan mensen nu eens inzien dat ik geen opgewaardeerde Florence Nightingale ben?
  Een HBO-student economie die stage loopt, verdient meer dan ik en dan werk ik 36 uur per week en ik doe er een fulltime opleiding bij. Waardering: 1600 per maand netto
  Is dit de waardering van mijn werkgever?? Doe mij maar meer salaris, ik sla mezelf wel op de schouder.

 15. Waarmee vergelijken verpleegkundigen hun financiële waardering? Kijk ook eens verder dan je neus lang is. De meeste mensen waar je zorg aan verleent verdienen minder. Als je 25 jaar bent, een HBO opleiding en 5 jaar werkervaring hebt en 36 uur per week werkt, verdien je als 2e graads onderwijzer grofweg €1800, als politierechercheur €2050 en als ziekenhuisverpleegkundige …. €2700 (zonder toeslagen)! Ik wil nog wel eens zien wie van deze drie ‘verantwoordelijke’ beroepen de meeste psychologische waardering krijgt.

 16. Ik hoef niet meer motivatie ….ik ben gemotiveerd en met mij velen, maar mijn motivatie wordt ( ook hier weer) gebruikt om me te chanteren. Voor mijn motivatie zorg ik zelf, een beter salaris (vertaald naar het vlaams:meer geld!) wordt nu wel eens tijd, ik zie dat als waardering voor mijn werk. Enne…. hoe minder van die leidinggevenden (met ludieke salarissen )hoe beter; ik kietel mijzelf wel! Voor lieve woordjes koop ik geen brood! Mijn vertrekintentie hangt wel degelijk af van het salaris! Weer zo’n duur larie onderzoek, betaald door werkgevers?

 17. Ook ik ben het er niet mee eens om vpk niet met geld te motiveren! Een goed salaris en secundaire voorwaarden vind ik wel heel belangrijk. En over het krijgen van psychologische waardering, daar heb ik niet over te klagen. Deze krijg ik meer dan voldoende van de patienten die ik verpleeg. Maar niet alleen van de patienten, ook van collegae.

 18. gelukkig lees ik meer van de reacties die ik ook had. zorg dat de zorg goed betaald wordt dan krijg je mensen houdt je mensen en de rest van het verhaal dat psychische dingen ook werken dat geldt inderdaad ook voor de bouwvakker, vuilnisman enz.
  hoe kan het toch dat een docent verpleegkunde, puur obv lesgeven, meer verdient dan een ic pleeg met alle verantwoording die daar bij hoort? te gek voor woorden.

 19. Uiteindelijk wil iedereen brood op de plank, dus salaris is wel degelijk een belangijk punt. Zeker in de zorg waar je toch redelijk veel verantwoordelijkheden hebt over de patiënten die je verleegt. Daarnaast ben ik het er wel mee eens dat psychologische beloningen ook hun effect kunnen hebben op de tevredenheid, maar dan aub wel met een salaris dat past bij die verantwoordelijkheid.
  Ik denk persoonlijk niet dar geld het belangrijkste is voor mensen die reeds in de zorg werken, maar denk wel dat het invloed zal hebben op het aantal mensen dat ervoor kiest een opleiding in de zorg te gaan volgen en er dan ook daadwerkelijk in gaan werken. En dat met het tekort aan verpleegkundigen, door de dubele vergrijzing, in het verschiet….

 20. Ik denk dat dat zeker werkt. De verpleegkundigen vragen hier ook veelvuldig om. De psychologische beloning kunnen bijvoorbeeld zijn afschaffing van marktwerking in de thuiszorg, vereenvoudiging van de administratieve functies, minder “managers”, minder profiteurs, het “teruggeven” van het beroep verpleegkundige aan de verpleegkundigen, schaalverkleining i.p.v. schaalvergroting, enz. enz.

 21. heeft er wel eens iemand bedacht dat dit gezwets geldt voor iedere baan? Waarom denken we nog steeds dat verpleegkundigen andere motivaties voor hun baan hebben dan iemand die geinteresseerd is in auto’s, ICT, metselen, zaken doen of zinloos wetenschappelijk onderzoek.
  Hou toch eens op met deze achterlijke onderzoeken en zorg dat er gewoon loon naar werken is.

 22. Is dit een verkapte vorm om maar weer geen salarisverhoging te hoeven geven aan de verpleging. Ik ben het met Iris eens. Is er al eens onderzocht of zowel psychologische beloning met een geldelijke beloning niet nog meer resultaat heeft. Voor zover ik om mij heen zie wil iedereen wel graag iets meer in de portemonnee, zeker in vergelijk met de commerciële bedrijven.

 23. Je verdient elders hetzelfde…dus daarom vertrekken heeft geen zin!?!
  Blijft staan dat verpleegkundigen onderbetaald worden voor het werk en de verantwoordelijkheden die zij dragen.Een HBO opleiding en dan een salaris op MBO niveau. De maatschappij vindt blijkbaar dat de werknemers in de zorg nog steeds ‘liefde-werk’ verrichten en tevreden zijn met onderbetaling. Het beeld is en blijft dat er hard gewerkt moet worden voor weinig geld…dat weerhoudt velen om voor een toekomst in de zorg te kiezen. En uit recente peilingen komt naar voren dat dat ook een reden is om te vertrekken uit de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.