Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Multidisciplinaire richtlijn voor diabeteszorg bij ouderen

Huidige diabetesrichtlijnen voor volwassenen leiden bij kwetsbare ouderen nogal eens tot onnodige gezondheidsproblemen, aldus Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Daarom publiceerden zij een nieuwe landelijke multidisciplinaire richtlijn. Inclusief specifieke adviezen over soepeler streefwaarden voor bloeddruk.
Multidisciplinaire richtlijn voor diabeteszorg bij ouderen

In de richtlijn wordt uitgelegd waarom de gezondheidssituatie en prognose van de kwetsbare oudere met diabetes voor het medische beleid belangrijker zijn dan leeftijd. Cardiovasculair risicomanagement is bij deze groep van groot belang. Ook geeft de richtlijn specifieke adviezen over soepeler streefwaarden voor bloeddruk. Bij een leeftijdsverwachting van minder dan vijf tot zes jaar adviseert de nieuwe richtlijn een HbA1c streefwaarde van 69 mmol/mol (8,5%), zolang dit geen klachten geeft, om daarmee hypoglykemieën te voorkomen. De richtlijn stelt ook dat statines alleen zinvol zijn bij een levensverwachting van meer dan twee jaar.

Geriatrische syndromen
Hypo- of hyperglykemieën kunnen bij kwetsbare ouderen andere symptomen geven dan bij relatief gezonde volwassenen met diabetes. De richtlijn bevat een handige tabel met specifieke symptomen waarmee herkenning van hypo- of hyperglykemieën kan verbeteren. De richtlijn geeft adviezen over de behandeling van specifieke geriatrische syndromen en het voorkomen van mogelijke complicaties van diabetes bij kwetsbare ouderen.

Palliatieve fase
De richtlijn geeft een aantal aangepaste adviezen over orale glucoseverlagende medicatie en insulinetherapie bij kwetsbare ouderen. Daarbij wordt geadviseerd specifieke middelen te vermijden die risico geven op langdurige of nachtelijke hypoglykemieën. Ook worden concrete aanbevelingen gegeven voor de behandeling van diabetes mellitus in de palliatieve en terminale fase. Daarbij staat comfort van de patiënt centraal.

Wetenschappelijke publicaties
Verenso heeft de richtlijn ontwikkeld in samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland, de Nederlandse Diabetesfederatie en cliëntenorganisatie LOC. Een richtlijnwerkgroep beoordeelde 335 wetenschappelijke publicaties.

Bekijk de volledige richtlijn ‘Verantwoorde diabeteszorg bij kwetsbare ouderen’.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.