Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Museumweekend in het Florence Nightingale Instituut

Zaterdag 10 en zondag 11 april van 11.00 tot 16.00 uur (gratis toegang). ‘Laat u verleiden door het verleden'. Onder dit motto nodigt het Florence Nightingale Instituut te Zetten belangstellenden uit om tijdens het museumweekend een kijkje te komen nemen.
NFI_museumweekeinde

Zowel degenen die willen weten hoe de zorg in Nederland er vroeger uitzag als degenen die nieuwsgierig zijn naar de toekomst, zijn bij het Florence Nightingale Instituut aan het juiste adres. Door middel van historische beelden, films en voorwerpen wordt het verhaal van 150 jaar verpleging en verzorging in Nederland verteld.

Er zijn unieke, nostalgische zwart-wit films over de zorg tussen 1920 en 1950. Hoe deden de wijkverpleegsters en kraamverzorgsters van Wit Gele Kruis destijds hun werk? Wat maakten de kinderen mee op het consultatiebureau en kleuterbureau en wat gebeurde er in de gezinnen als de gezinshulp kwam ondersteunen?

 

Professionele ontwikkeling

De collecties met historische voorwerpen vertellen hun eigen verhaal. Over de uniformen die van zwart en blauw overgingen in smetteloos witte verpleegsterstunieken. Ze vertellen hoe het beroep van verpleegkundige steeds professioneler werd. Was bijvoorbeeld voor de eerste zusters het schoonmaken van de po’s hun belangrijkste taak, tegenwoordig weten verpleegkundigen precies hoe ze de technische hulpmiddelen moeten inzetten om het hun patiënten zo aangenaam mogelijk te maken.

 

Speurtocht voor kinderen

Voor de kinderen zijn er speciale activiteiten. Ze kunnen ontdekken hoe ze er als ‘historische’ verpleegkundige uitzien en daarvan als bewijs een foto meenemen. Ook is er een historische speurtocht ingericht. Gewapend met een verpleegsterskoffer gaan de kinderen op onderzoek uit en ervaren ze hoe het is om als professionele verpleegkundige in oorlogstijd te werken. Daarbij kunnen ze al hun zintuigen en verbeeldingskracht inzetten. Na het harde werken wacht een mooi prijsje!

 

Het Florence Nightingale Instituut is gevestigd in ‘Het Witte Huis’ in Zetten, Stationsstraat 27, tel. (0488) 473 390, e-mail en website: info@fni.nl, www.fni.nl.

 

 

Hieronder enkele historische foto’s uit de collectie van het Florence Nightingale Instituut:

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.