Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Muziektheatervoorstelling DAG & NACHT over patiëntveilige ziekenhuiscultuur

Het VMS Veiligheidsprogramma heeft in samenwerking met Plezant de muziektheatervoorstelling ‘DAG & NACHT' ontwikkeld. Deze geeft, in combinatie met een verdiepend programma, ziekenhuizen tools in handen om de patiëntveilige ziekenhuiscultuur bespreek- en veranderbaar te maken.
theatervoorstelling_patientveiligheid_dagennacht_1

Een vaatchirurg heeft onverwacht een uur tijd voor bezinning. Zijn noodkreet werpt licht op de flinterdunne scheidslijn tussen dag en nacht. De maatschappij vraagt om perfectie en de werkdruk is 24/7 voelbaar. Een race tegen incidenten lijkt onvermijdbaar. Is de patiëntveilige cultuur een utopie of een realiteit?

 

 

 

 

 

VMS veiligheidsprogramma ondersteunt ziekenhuizen bij het invoeren van een veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Het VMS vormt een goede basis om een veilige omgeving voor patiënten te garanderen. Het systeem bundelt veilige bouwstenen en interventies. Met tien inhoudelijke thema’s en bijbehorende conferenties en ondersteunend materiaal voorziet het veiligheidsprogramma ziekenhuizen van concrete handvatten voor de praktijk. 82 ziekenhuizen nemen deel aan dit programma. Doel is vermijdbare onbedoelde schade met 50 procent te reduceren. De voorstelling DAG & NACHT is een onderdeel van het aanbod van het veiligheidsprogramma. In de voorstelling worden de dilemma’s in de zoektocht naar een patiëntveilige ziekenhuiscultuur blootgelegd.

 

Pieternel van Ooijen en Marlie Stikvoort, Toezichtmedewerkers van de inspectie, bezochten voor TvZ de voorstelling DAG & NACHT.

‘De voorstelling gaat over het verhaal van Karlijn, wier echtgenoot onlangs overleed. Zij probeert in contact te komen met de behandelend vaatchirurg, dokter Hesselink. In de voorstelling wordt de vaatchirurg gevolgd die onverwacht tijd heeft voor bezinning wanneer hij een uur te vroeg arriveert bij de hoorzitting over het overlijden. De relatie met verpleegkundigen, collega-artsen en ziekenhuisdirectie komt op scherp te staan. Allen, ook de weduwe, komen in de voorstelling aan het woord via de vaatchirurg die gespeeld wordt door acteur Pieter van der Sman. De noodkreet van dokter Hesselink werpt een licht op de flinterdunne scheidslijn tussen dag en nacht. Incidenten lijken onvermijdbaar.’

‘Het is een indrukwekkende en persoonlijk rakende voorstelling waarin de rol van iedere zorgverlener wordt belicht. De voorstelling durft te benoemen, te confronteren en nodigt uit met elkaar in gesprek te gaan over de essentie van een veilige ziekenhuiscultuur. Ziekenhuizen die de voorstelling inhuren krijgen ook een verdiepend vervolgprogramma in de vorm van workshops aangeboden. Ziekenhuizen krijgen daarin tools in handen om de eigen cultuur bespreekbaar te maken en te veranderen. Hiermee wordt de doelstelling van het VMS nagestreefd: het reduceren van onbedoelde vermijdbare schade in ziekenhuizen.’

 

Zie voor meer informatie over de voorstelling en het boeken daarvan http://www.vmszorg.nl/8827/Theatervoorstelling-DAG-en-NACHT.html

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.