Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Muziekzender voor demente ouderen gestart

Onlangs is 'Radio Remember' van start gegaan. Een radiozender speciaal afgestemd voor dementerende ouderen.
Muziekzender voor demente ouderen gestart
Foto: Free Images

‘Radio Remember’ is een online radio station dat elke dag van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds muziek draait die gericht is op ouderen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat muziek zorgt voor minder probleemgedrag bij verpleeghuisbewoners met dementie, en leidt tot meer ontspanning en plezier. De zender is een initatief van twee lectoraten van de Haagse Hogeschool. Het radiostation is uitvoerig getest in Haags verpleeghuizen waarbij de resultaten erg positief waren.

Muziek aangepast aan dagritme

Een jaarabonnement voor mantelzorgers en particulieren op Radio Remember is € 96,-. Voor zorg- en verpleeginstellingen zijn de kosten € 120,- per jaar. De muziekprogrammering van Radio Remember is gekoppeld aan de dagritmes binnen de zorginstelling en de thuissituatie. In de vroege ochtend is de muziek kalm van aard (easy listening, klassieke piano muziek) terwijl rond koffietijd, de muziek wat pittiger kan. Op de zondagochtend is de programmering verder aangepast en kan er naar psalmen & gezangen en kerkelijke muziek geluisterd worden.

Mensen met dementie leven duidelijk op als ze naar muziek luisteren. Dat blijkt ook uit deze ontroerende video >>

Twee keer per dag wordt het programma ‘Muziek Vitaminen’ uitgezonden. Dit interactieve programma is geschikt om samen met een familielid of bewoner te beluisteren. Elk liedje wordt vooraf gegaan door een vertrouwde stem die de luisteraar vraagt naar een specifieke gebeurtenis of een herinnering aan vroeger. Elk liedje dat in de Muziek Vitaminen voorbij komt spoort aan tot interactie en dialoog, aldus de radiozender.

Ook als verzorgende kun je muziek een rol laten spelen in het leven van je cliënt. Er is een stappenplan dat je hierbij kan helpen. Klik hier voor het stappenplan >>

Om het effect van Radio Remember te meten, werd het radiostation gedurende vier maanden getest in twintig huiskamers voor mensen met dementie in drie verpleeghuizen van de Haagse zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden. Het station stond overdag en ’s avonds aan maar zorgmedewerkers, bewoners en hun familie mochten de radio uitzetten als zij dat wilden.

56% van de mensen met dementie zei positieve dingen over de muziek op Radio Remember, zoals: ‘Mooi!’; ‘Fijn om naar te luisteren!’. 17% vond de muziek niet leuk. Ruim 90% van de zorgmedewerkers was positief over Radio Remember. Ook de familie zag positieve reacties bij hun naasten en was positief over Radio Remember voor de bewonersgroep als geheel.

Klik hier voor de website van ‘Radio Remember’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.