Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Na dwangopname meer kans op nieuwe opname

Patiënten die herhaaldelijk een dwangopname ondergaan, zijn minder tevreden over de behandeling dan patiënten die dit voor het eerst meemaken. Dit vergroot het risico op een nieuwe psychiatrische crisis en een nieuwe opname met een inbewaringstelling.

Dat blijkt uit onderzoek van Louk van der Post. Zij promoveert op 25 januari bij het VUmc.

 

Huisarts

Het aantal spoedeisende psychiatrische consulten is in Amsterdam de afgelopen twintig jaar ruimschoots verdubbeld. Het aantal psychiatrische patiënten dat met de politie in aanraking komt is zelfs verviervoudigd. De kans op een inbewaringstelling is, nadat een patiënt door de politie naar de Spoedeisende Psychiatrie is gebracht, veel groter dan wanneer de patiënt via de huisarts bij de crisisdienst komt.

 

Allochtonen

Sommige groepen allochtone Nederlanders hebben een grotere kans om via de politie naar de crisisdienst gestuurd te worden. Daarnaast krijgen zij vaker een opname met een inbewaringstelling opgelegd. Dit geldt met name voor Nederlanders van Surinaamse afkomst en mensen met wortels in de sub-Sahara (de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara met een van oorsprong zwarte bevolking). Ook voor mensen die alleen wonen is de kans op een opname met een inbewaringstelling groter. Zij hebben dan ook minder mensen om zich heen die hen zouden kunnen ondersteunen en helpen bij het volgen van een behandeling.

 

Verhoogde kans

Patiënten die al eerder een dwangopname hebben gekregen hebben een aanzienlijk grotere kans op een nieuwe opname met inbewaringstelling. Deze patiënten blijken in meerderheid minder tevreden met de ondergane dwangopname, de ontvangen psychiatrische hulp en de behandeling in het algemeen, vergeleken met patiënten zonder ervaring met dwangopname. Ontevredenheid met eerdere behandeling lijkt dan ook een factor te zijn bij het ontstaan van nieuwe psychiatrische crises en lijkt de kans te vergroten op nieuwe dwangopnames met een inbewaringstelling.

 

Van der Post volgde 252 patiënten na het crisisconsult en interviewde deze groep drie keer gedurende een periode van twee jaar.

 

Bron: VUmc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.