Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Naasten van IC-patiënten willen eerlijkheid

Familieleden van patiënten die op sterven liggen, willen van artsen en verpleegkundigen vooral eerlijke antwoorden op hun vragen.

Psycho-sociale aandacht blijkt minder belangrijk. Dit komt naar voren uit Vlaams onderzoek. Het onderzoek is gedaan op de Intensive Care Unit van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven.

Behoeftes

De top vijf van behoeftes die de familieleden samenstelden liet vooral een hoge informatiebehoefte zien. Op de eerste plaats blijkt dat families een flinke dosis eerlijkheid van behandelaars verwachten. Ook willen zij graag op de hoogte worden gehouden van de prognose van hun naaste.

Emoties
Familieleden willen vooral niet aangemoedigd worden om hun emoties de vrije loop te laten. Ook deert het hen niet of zij door de verpleging bijvoorbeeld iets te drinken aangeboden krijgen, blijkt uit het onderzoek. Verder concluderen de onderzoekers dat oudere familieleden juist wel zitten te wachten op de nodige psycho-sociale of ‘gewone’ aandacht van verpleging en artsen.

Opgegeven
Aan het onderzoek deden 101 familieleden van 45 patiënten mee. Alle patiënten waren ‘opgegeven’ en hun behandeling zou binnen afzienbare tijd gestaakt worden. De uitkomsten van het onderzoek staan deze maand in het IC-blad Kritiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.