Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nabestaanden tevreden over zorgverleners bij palliatieve sedatie

Nabestaanden zijn doorgaans erg tevreden over het handelen van zorgverleners bij de palliatieve sedatie. Dat blijkt uit een vragenlijstonderzoek van de Patiëntenfederatie onder 800 nabestaanden.
Foto: Thom Holmes

Bijna 80% van de deelnemende nabestaanden waren tevreden over de zorgverleners die betrokken waren bij de palliatieve sedatie van hun naaste: 45% was heel tevreden en 33% tevreden. Zij waren te spreken over de betrokkenheid van de zorgverleners, de liefdevolle zorg, de aandacht en de informatievoorziening. Niet alle zorgverleners scoorden even goed. Sommige respondenten gaven aan tevredener te zijn over de verpleegkundigen en verzorgenden dan over de (huis)arts.

Informatie voor naasten

Een klein deel van de nabestaanden gaf aan dat zij graag meer informatie had willen gehad. Het gaat dan met name om informatie over het verloop van de palliatieve sedatie: hoe lang duurt het stervensproces, welke complicaties kunnen optreden, kan de patiënt nog wakker worden en wat is het verschil met euthanasie? Met name over mogelijke complicaties zoals benauwdheid en slijmvorming hadden nabestaanden graag geïnformeerd willen worden. Ook hadden naasten graag meer informatie gehad over toedieningsvorm, dosering en mogelijke ophoging van de sedatie.

Lengte stervensproces

Hoe langer het stervensproces nog duurde na starten van palliatieve sedatie, hoe ontevredener de nabestaanden waren. Uit de antwoorden van nabestaanden blijkt dat zij niet altijd goed op de hoogte waren van het feit dat palliatieve sedatie niet is bedoeld om het leven te bekorten. In de meeste gevallen overleed de patiënt binnen 3 dagen na inzet van de palliatieve sedatie. In een kwart van de gevallen duurde het 4-6 dagen en in 12% van de gevallen duurde het langer dan 6 dagen.

Verpleegkundigen ervaren regelmatige morele dilemma’s bij palliatieve sedatie. Bijvoorbeeld wanneer de familie het zwaarder lijkt te hebben met de stervensfase dan de patiënt zelf.

Korte lijntjes

Twee derde van de nabestaanden vond de samenwerking tussen de zorgverleners goed. Ze waardeerden de korte lijntjes en de overdracht. Nabestaanden die minder positieve ervaringen hadden noemden onder andere dat zij een vast aanspreekpunt misten, dat er veel verschillende zorgverleners betrokken waren en dat de overdracht niet altijd goed geregeld was (met name in het weekend en op feestdagen).

Het onderzoek

Achthonderd mensen die in de afgelopen 5 jaar te maken hebben gehad met palliatieve sedatie bij een naaste vulden een vragenlijst in. Ongeveer twee derde van de respondenten was vrouw. De grote meerderheid was ouder dan 50 jaar. Het volledige rapport van de Patiëntenfederatie lees je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.