Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nachtdienst brengt gezondheid verpleegkundige in gevaar

Werken in de nacht kan gezondheidsrisico's tot gevolg hebben. De Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk nachtwerk te doen, naar aanleiding van eigen onderzoek.

In Nederland werken ongeveer 1,3 miljoen mensen wel eens in de nacht. Werk in de nachtelijke uren verstoort het dag-nachtritme van het lichaam wat kan leiden tot nadelige gezondheidseffecten, meldt de Gezondheidsraad na recent onderzoek. Nachtwerkers hebben volgens de raad anderhalf tot twee keer vaker slaapproblemen. Op een poll van Nursing gaf driekwart van de verpleegkundigen aan last te hebben van slaapproblemen door de nachtdienst.

Diabetes

Ook op de langere termijn kunnen problemen ontstaan, meldt de Gezondheidsraad. Zo verhoogt het draaien van nachtdiensten de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat risico wordt groter naarmate mensen langere tijd nachtwerk verrichten. Werken in de nacht verstoort het bioritme, waardoor de gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Naar schatting loopt het aantal gevallen van diabetes door het doen van nachtwerk op tot 21 van de 100 gevallen van diabetes mellitus onder nachtwerkers. Voor hart- en vaatziekten loopt het naar schatting op tot 23 van de 100 gevallen. Deze schattingen gelden voor nachtwerkers die veertig jaar in nachtdiensten hebben gewerkt, dus zo goed als het hele werkzame leven.

Risico borstkanker

Het onderzoek is niet eenduidig als het gaat om het risico op borstkanker. In 2006 concludeerde de Gezondheidsraad dat er wel een verband was tussen nachtwerk en borstkanker. Maar op basis van nieuwe gegevens uit langlopende onderzoeken en nieuwe onderzoeken houdt deze conclusie echter geen stand meer. Volgens een eerdere studie van het Erasmus MC en RIVM is er wel een oorzakelijk verband tussen nachtdiensten draaien en het risico op borstkanker. Ook de Nightingdale Studie doet onderzoek naar het verband tussen borstkanker en nachtwerk. Hieraan nemen 60.000 verpleegkundigen deel. De eerste conclusies hiervan worden in 2019 verwacht.

De gratis app Goedenacht geeft tips aan verpleegkundigen voor een gezonde nachtdienst. Lees meer

Volgens de Gezondheidsraad zouden maatregelen gericht moeten zijn op zo min mogelijk verstoring van de interne biologische klok. ‘Het beste is om werk in de nachtelijke uren daar waar mogelijk te beperken’, aldus de Gezondheidsraad in het rapport van het onderzoek. Wanneer toch ’s nachts gewerkt moet worden verwijst de commissie naar de aanbevelingen uit het eerdere advies van de Gezondheidsraad over preventie van nadelige gezondheidseffecten die op de korte termijn optreden, zoals slaapproblemen. Over preventie van nadelige gezondheidseffecten die op de lange termijn kunnen optreden doet de commissie geen voorstellen. Er is op dat gebied nog weinig onderzoek verricht naar de effectiviteit van mogelijke maatregelen om diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten bij nachtwerkers tegen te gaan.

1 REACTIE

 1. Wat zijn de gevolgen van overdag werken?

  – ’s nachts opstaan, 6 uur.
  – hartslag gaat flink omhoog in de ochtend, wassen, bellen, adl. , hoge werkdruk
  – hele dag sjouwen, zware (obese/copd ) cliënten helpen,zorgafhankelijke cliënten.
  – geen / nauwelijks pauze’s.
  – en bij navraag bij meerdere collega’s is grotendeels bekaf na dagdienst en duiken ze hun bed weer in voor een uurtje om de avond nog vol te houden.

  Hebben ze daar al onderzoeken naar gedaan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.