Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nachtdienst slecht voor het hart

Mensen die in ploegendiensten werken, hebben een groter risico op hartfalen dan werknemers die van 9 tot 5 actief zijn.

Het hart van nachtdienstwerkers functioneert ’s nachts anders omdat hun lichaam dan is geprogrammeerd op rust. Ze hebben daardoor tweemaal zo veel kans op een onregelmatige hartslag.

Nachtdiensten

In Nederland werken zo’n anderhalf miljoen mensen in nacht- of ploegendiensten. Dat is 16 procent van alle werkenden. Het lichaam van een nachtwerker moet zich via roosters steeds opnieuw aan een ander dag- en nachtritme aanpassen.

Onderzoek

Het verhoogde risico op hartfalen is vastgesteld door onderzoekers uit Milaan. Wetenschappers uit Zweden en de Verenigde Staten voegden hier nog een vergrote kans op bedrijfsongevallen aan toe. De Technische Universiteit Eindhoven houdt binnenkort een nachtsymposium over methoden om de nachtwerkers te beschermen.

 

1 REACTIE

  1. Het gekke is dat de werkgevers in de gezondheidszorg vinden dat de leeftijdsgrens voor nachtdienst best omhoog kan. En het maakt niet uit of je al hart-vaatproblemen hebt. Met medicijnen die het probleem onder controle hebben vindt men de betreffende werknemer weer gezond genoeg om door te gaan met nachtdiensten. Geen discussie mogelijk. Zelf aan den lijve ondervonden. Dat maakt wel dat je je een vervangbaar item voelt. Een soort ’tool’ die bij definitief defect weggeworpen en vervangen kan worden door een nieuwer exemplaar. En dat noemt zich werkgever in de ‘gezondheidszorg’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.