Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nachtdienst vergroot risico op hartaandoening

Vrouwelijke verpleegkundigen die langer dan vijf jaar structureel drie of meer nachtdiensten per maand draaien, hebben een licht verhoogde kans op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit grootschalig Amerikaanse onderzoek onder bijna 190.000 verpleegkundigen.
1 ziekenhuis algemeen.jpg

De onderzoekers volgden de verpleegkundigen over een periode van 24 jaar, als onderdeel van de Nurses’ Health Studies. Uit de resultaten blijkt dat het risico op een hartaandoening toeneemt naarmate verpleegkundigen langer onregelmatig werken. Verpleegkundigen die tien jaar dag-, avond- en nachtdiensten draaiden, liepen bijvoorbeeld meer risico dat verpleegkundigen die slechts vijf jaar in wissendiensten hadden gewerkt. Ook verpleegkundigen die heel vroege diensten draaien, hebben een grotere kans op coronaire hartaandoeningen, omdat ze ’s nachts op moeten staan.

Levensstijl
Van de verpleegkundigen die langer dan tien jaar wisselende diensten hadden gedraaid, kregen 7303 vrouwen last van een hartaandoening, tegenover 3519 in de controlegroep. Dit komt neer op een verhoogde kans van 15 tot 18 procent. Toch benadrukken de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om de verschillen te kunnen verklaren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat niet de nachtdienst de oorzaak is, maar de levensstijl die hoort bij onregelmatige diensten.  

Driekwart van de verpleegkundigen neemt weleens slaapmedicatie om de slaap te kunnen vatten. Lees meer >>

Borstkanker
Vorig jaar publiceerden het RIVM en het Erasmus MC een onderzoek waaruit blijkt dat langdurige verstoring van het dag- en nachtritme tot borstkanker en overgewicht kan leiden. Deze conclusie staat haaks op eerder onderzoek, waaruit bleek dat er geen causaal verband is tussen het draaien van nachtdiensten en borstkanker. De grote vraag is steeds of de nachtdienst de oorzaak is of de leefwijze van mensen die nachtdiensten draaien.

Slaapproblemen
Het is al langer bekend dat het draaien van nachtdiensten invloed kan hebben op je gezondheid. Zo bleek uit een poll op Nursing.nl dat driekwart van de verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, slaapproblemen heeft. ‘Dat komt omdat hun biologische klok verstoort raakt’, zegt klinisch-psycholoog Ybe Meesters op Nursing.nl. ‘Deze klok staat zo afgesteld dat het maar weinig nachtwerkers lukt om overdag aan hun benodigde slaapuurtjes te komen. Nachtdienst kan daarom dezelfde klachten geven als een jetlag: vermoeidheid, concentratieverlies, slaapproblemen, stemmingswisselingen en verstoring van eetpatroon of stoelgang.’  

1 REACTIE

  1. kans op, risico lopen e.d. ja natuurlijk is er iets op te lopen als je langer leeft……
    Een gezonde levensstijl is het beste en ouder worden geeft risico's, maar werken, ook in de nachtdiensten, geeft mij veel voldoening en geeft me de financiële middelen om het leven prettig te maken. Soms krijg je ook ziektes die niemand (nog) kan voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.