Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nachtwerker met kanker wil vooral emotionele vergoeding

De meeste werknemers die een beroepsziekte hebben en hiervoor een schadeclaim indienen bij hun werkgever, streven daarmee sociaaleconomische genoegdoening na.

Dat zei directeur Jan Warning van het bureau dinsdag in Amsterdam bij de presentatie van het rapport ‘Kleine uurtjes, grote gevolgen’ over de relatie tussen langdurige nachtarbeid en het krijgen van borstkanker.

Onderzoek
In Nederland lopen jaarlijks naar schatting 25.000 werknemers een beroepsziekte op. Steeds vaker dienen deze getroffenen een claim in. Dat blijkt uit het rapport Leerzame Schadeclaims, dat de universiteiten van Amsterdam en Maastricht en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten hebben opgesteld. Het is voor het eerst dat onderzoek is gedaan naar het ontstaan van beroepsziekteclaims en de mogelijkheden om die claims te voorkomen, aldus de onderzoekers.

Aandacht
Toen het Bureau Beroepsziekten van de FNV begin dit jaar een oproep deed om te onderzoeken wat de relatie was tussen borstkanker en vrouwen die jarenlang nachtdienst hebben gedraaid, stroomden de reacties binnen. Bijna alle vrouwen gaven zij ook aan dat het hen te doen was om aandacht voor het onderwerp. Geld was zeker niet hun eerste drijfveer. Ze zijn vooral kwaad en voelen zich slecht behandeld.

Zorg
Op de oproep van FNV reageerden in totaal reageerden vijfhonderd mensen. Van hen werkte 60 procent in de zorg. De vakcentrale deed die oproep, omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als ‘mogelijke beroepsziekte’ wordt gezien.

Nursing
Hoe zit het nou, met kanker en nachtdiensten? In het juninummer van Nursing dat volgende week verschijnt krijg je antwoord op zes prangende vragen over het onderwerp borstkanker en nachtwerk. In de gaten houden dus!

Door: redactie Nursing

‘Vijf claims borstkanker door nachtwerk’
Verpleegkundigen bezorgd over kanker na nachtdiensten
Onderzoek kanker na nachtdiensten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.