Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Nationale Zorgreserve met 2000 reservisten hard nodig, zegt minister

2000 BIG-geregistreerde en niet-BIG-geregistreerde verpleegkundigen, verzorgenden en vierdejaars studenten verpleegkunde moeten de Nationale Zorgreserve gaan vormen. Dat schrijft de minister van VWS aan de Tweede Kamer.  
De Nationale Zorgreserve is er alleen voor een echte crisis, schrijft de minister. Foto Arno Massee

De verpleegkundigen krijgen waarschijnlijk jaarlijks een landelijke reservistentraining, plus trainingen afhankelijk van hun kennis en vaardigheden. Dat is in ieder geval het advies van Chief Nursing Officer Evelyn Finnema, die meedacht met de minister.

Zij adviseerde ook de toevoeging van de vierdejaars studenten verpleegkunde, die net als de niet-praktiserend verpleegkundigen zonder BIG-registratie en de verzorgenden kunnen worden ingezet in de niet-complexe zorg bij een crisis, aldus Finnema. Voor het verder uitwerken van de Nationale Zorgreserve is 5 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Register landelijk, regio’s gaan over werving

Ook moet er een landelijk register komen. Mogelijk komt de coördinatie van de zorgreserve te liggen bij een nog op te richten ‘pandemisch paraatheidscentrum’. Daarvoor is voorlopig 6 miljoen euro per jaar subsidie uitgetrokken, maar of het centrum er komt is nog niet zeker. Wat wel vaststaat: regio’s worden zelf verantwoordelijk voor het werven en behouden van reservisten.

De zorgreserve is een aanvulling op en dus geen vervanging van de eigen ‘flexibele schil’ van zorgorganisaties, benadrukt de minister. Dus: alleen bij een echte crisis kan een zorgorganisatie beroep doen op verpleegkundigen uit deze zorgreserve, niet bij bijvoorbeeld eigen personeelstekorten.

Extra handen voor de zorg

De deelnemers aan Extra handen voor de zorg, ongeveer 6300, kunnen tot 31 december 2021 worden ingezet zoals sinds de coronacrisis gebeurt. Daarna krijgen zij een uitnodiging zich aan te sluiten bij de Nationale Zorgreserve, schrijft de minister. Hoe de Nationale Zorgreserve er precies uit gaat zien moet volgend jaar zomer duidelijk zijn.

7 REACTIES

 1. Het grote probleem is dat ongevaccineerde in het buitenland massaal worden ontslagen, of moeten opstappen. Zijn ze zich aan het voorbereiden voor de grote klap.? De zorg gaat op instorten, je moet 7 dagen per week beschikbaar zijn, ook als je een vrije dag hebt. Je mag een halve dag per week reserveren.
  Pensioen betaal je het hoogste eigen bedragen in deze sector, behalve ggz willen ze 50% vergoeden (werkgever). Opleiding extra scholing word niet echt gestimuleerd, deel en geheel eigen kosten. Ik zie hier weinig verbeteringen.
  Er is weinig stimulans van werkgeversorganisatie, door bezuinigingen krijt je steeds meer taken bij, in verpleeghuizen, zelf koken, schoonmaken ruimtes, in plaats van de volle 100% zorg naar de cliënten.
  Geen begeleiding van de opgeleiden (leerlingen) die vastlopen omdat er geen tijd in voor zijn opdrachten door te nemen.
  Vindt niet gek dat steeds meer mensen afhaken en niet meer terugkomen.
  Er is veel mis, pak dit eerst aan, roep dit al jaren.
  Laat er onafhankelijk onderzoek komen die van echte aanpak houdt en niet jaren, praten zonder enig uitzicht, bescherm je studenten dat is nu helaas geheel niet het geval.
  Pak de oorzaak in de kern aan niet om de brei heen draaien wat al jaren gebeurd, terug naar de basis. Laat de zorg weer leven, dat het er nu eruit is gehaald, door mensen weg te bezuinigen (koks, receptionist, schoonmakers, activiteiten begeleiders)

 2. Lees alle reacties
 3. Wauw .. 2000 reservisten.? en dan? Wat wil je daar mee doen, er is al een chronisch tekort van enkele tienduizenden .. In het verleden is dit nooit een succes geweest, veel te veel overheadkosten, alleen de organisatoren/bestuurders hadden voordeel, de zorg niet ..
  Er wordt veel te veel ingezet in dure HBO/master opleidingen ook voor specialisaties zonder vrplk achtergrond (ambu, IC, SEH, ANE) terwijl in de basis de tekorten al jaren schrijnend zijn, dáár is personeel nodig ..
  Minder druk, minder verantwoording en meer tijd, dan is personeel tevreden en trekt dit vanzelf personeel aan ..
  Er is al een reservepool met vrplk/vrzgd en dat heet defensie .. goed opgeleiden die in het buitenland een hospitaal runnen ..

 4. Ik vind dit een goed initiatief, zeker voor de bijna gediplomeerde verpleegkundigen. Maar ook zeker voor verzorgenden, die krijgen nauwelijks de kans zich te laten zien in een ziekenhuis. Verzorgende kunnen veel handelingen van de verpleegkundigen uit handen nemen aan het bed, wanneer de druk hoog is.

 5. Fijn om dit te regelen. We moeten al doorwerken tot we er bij neervallen.Laat staan dat we zorg reserve willen worden. Ik ben nu 60 jaar, maar ik denk er niet aan om in geval van nood bij te moeten springen. Jonge mensen knappen af omdat de werkdruk te hoog is . Ouderen knappen af omdat zij door de slechte regeling van BIG hun functies verliezen. Werken met minder mensen, maar wel hetzelfde werk blijven doen. Vooral zo doorgaan.

 6. We kunnen allemaal met een heleboel negativiteit komen maar laten we dit initiatief een kans geven en hopen dat we nooit meer een pandemie krijgen .
  Wanneer we ons allemaal een paar jaar op de lijst zetten en misschien wordt je nooit opgeroepen maar je wordt er ook niet slechter van . Je kunt ook een aparte groep aanmaken calamiteiten buitenland .
  Dus mijn vraag is geef het een kans laten we er positief in gaan staan .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.