Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nauwelijks standaarden voor overdracht ziekenhuis

Jaarlijks worden 300.000 kwetsbare ouderen opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn echter weinig standaarden voor de informatieoverdracht tussen ziekenhuis en instellingen voor ouderenzorg.
090312-goedgesprek

De meeste standaarden bestaan tussen huisartsen en ziekenhuizen terwijl er bijvoorbeeld nauwelijks standaarden zijn voor overdracht van en naar de thuiszorg. Dit meldt Nivel. 

 

Kwetsbare ouderen 

In de Staat van de Gezondheidszorg 2011 pleitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al voor meer aandacht voor informatieoverdracht. Overdracht van informatie over patiënten is cruciaal voor goede zorg. Zeker voor kwetsbare groepen zoals ouderen met verschillende ziektes die veel zorg krijgen. Deze ouderen krijgen bijvoorbeeld thuiszorg, gaan naar de dagopvang, de huisarts schrijft medicijnen voor, de internist schrijft nieuwe medicijnen voor en de thuiszorg verstrekt deze medicijnen en verzorgt bijvoorbeeld operatiewonden. Het is dus belangrijk dat de informatie tussen de verschillende zorgverleners correct, compleet en tijdig wordt overgedragen. IGZ wil dat veldpartijen de informatieoverdracht goed en eenduidig gaan regelen.
 
Weinig standaarden
Uit onderzoek van Nivel blijkt dat de standaarden voor informatieoverdracht tussen ziekenhuis en ouderenzorg nauwelijks bestaan. Voor de weinige standaarden die er wel zijn, is het de vraag of alle relevante zorgverleners daarbij betrokken zijn. Zo worden specialisten ouderengeneeskunde nauwelijks genoemd, terwijl zij een cruciale rol spelen in de zorg voor ouderen in verpleeghuizen. Patiëntendossiers die door meerdere partijen kunnen worden ingezien zijn een zeldzaamheid.
 
Totaalbeeld
Artsen en verpleegkundigen blijken weinig informatie naar elkaar over te dragen. ‘De informatieoverdracht tussen artsen onderling en verpleegkundigen onderling blijkt beter op orde dan tussen artsen en verpleegkundigen’, zegt NIVEL-onderzoeker Carolien de Blok, ’terwijl alle betrokken zorgverleners eigenlijk een totaalbeeld moeten hebben van een patiënt. Het is dus goed als de IGZ de ontwikkeling van een standaard voor de gehele zorgketen stimuleert.’
 
Bron: Nivel 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.