Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Navelstrengbloed tegen leukemie

Het UMC St Radboud gaat navelstrengbloed gebruiken om patiënten met acute myeloïde leukemie te behandelen.

Het UMC St Radboud en het Nijmeegse bedrijf Glycostem Therapeutics werken samen om zogeheten ‘Natural Killercellen’ te maken van stamcellen uit navelstrengbloed. Acute myeloïde leukemie (AML) ontstaat vooral ontstaat bij ouderen. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer duizend mensen AML.

Leukemie komt vaak terug
Met chemotherapie, soms gevolgd door een stamceltransplantatie, proberen artsen de woekerende witte bloedcellen te vernietigen en zo de leukemie te genezen. In veel gevallen lijkt dit aanvankelijk ook te lukken. Maar oudere patiënten zijn meestal geen kandidaat voor een stamceltransplantatie en bij hen is de leukemie veelal agressiever. Bij het merendeel van de zestigplussers komt de ziekte dan ook terug en leidt die binnen drie jaar tot de dood. Een betere behandeling is daarom dringend nodig, vindt het UMC St Radboud, die zich daarom op een mogelijke behandeling met navelstrengbloed heeft gericht.

Chemotherapie niet voldoende
Hematoloog Michel Schaap: ‘Op dit moment worden AML-patiënten eerst met chemotherapie behandeld om de woekerende witte bloedcellen uit te roeien. Meestal blijven er toch enkele tumorcellen achter, die zich daarna weer snel vermenigvuldigen. Na de chemotherapie moet daarom eigenlijk nog een extra klap worden uitgedeeld, zodat ook die laatste tumorcellen verdwijnen. De NK-cellen lijken de ideale kandidaten om dat voor elkaar te krijgen.’

Stamcellen uit navelstreng
Natural Killercellen kun je ook winnen uit donorbloed; experimenten daarmee in de Vernigde Staten leverden goede resultaten op bij patiënten met acute myeloïde leukemie (AML). Het is echter bijzonder moeilijk om voldoende killercellen uit donorbloed te halen. Daarom volgen het Laboratorium voor Hematologie en de afdeling Hematologie van het UMC St Radboud, in nauwe samenwerking met het Nijmeegse bedrijf Glycostem Therapeutics, een hele andere route: ze gebruiken stamcellen uit de navelstreng en kweken die via een speciale procedure op tot killercellen.

Regeneratieve geneeskunde
De gekweekte killercellen ruimen beschadigde, geïnfecteerde en afwijkende cellen op en laten de gezonde lichaamscellen met rust. Als het experiment succesvol is, kunnen de onderzoekers de killercellen inzetten voor allerlei andere toepassingen, zoals de regeneratieve geneeskunde.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.