Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlander opgenomen met EHEC-besmetting

Een Nederlander is besmet geraakt met de darmbacterie EHEC, de bacterie die ziekenhuizen in Duitsland al een week lang teistert. De Nederlandse patiënt is opgenomen, maar ligt niet op de intensive care, zo meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de Volkskrant.
Nederlander opgenomen met EHEC-besmetting

Het RIVM meldt in de krant dat de patiënt wordt behandeld wegens complicaties. De Nederlander zou de EHEC-besmetting in Duitsland hebben opgelopen.

Eerste dode in Duitsland
In Duitsland liggen sinds vorige week tientallen mensen in het ziekenhuis nadat zij zijn besmet door de EHEC-bacterie. Eén persoon is tot nu toe aan de besmetting overleden, mogelijk zelfs drie. Het eerste slachtoffer is een 83-jarige vrouw. Twee andere overleden vrouwen vertoonden symptomen van de bacterie, maar een besmetting is nog niet met zekerheid vastgesteld. In het hele land zijn al bijna vijfhonderd mensen besmet, dat aantal loopt snel op zo melden Duitse gezondheidsdiensten.

Darmbacterie
De bacterie EHEC staat voor enterohemorragische E. coli en is een variant van de E.coli-bacterie. Na besmetting krijgt de patiënt last van hemorragie (heftige bloedingen) in de darmen. Dat bloed komt via diarree naar buiten. De infectie kan bovendien gepaard gaan met braken, misselijkheid, koorts en buikkrampen en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. De bacterie is uitzonderlijk agressief en resistent tegen veel gangbare antibiotica.

Besmetting via groenten
De Duitse overheid waarschuwde gisteren om geen tomaten, komkommers en sla uit Noord-Duitsland te eten. Die groenten zijn er vermoedelijk de oorzaak van dat honderden mensen gezondheidsklachten hebben. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit onderzoekt of ook groenten in Nederland zijn besmet met de darmbacterie EHEC.

Volkskrant / ANP
Door: Redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.