Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse arts krijgt internationale prijs voor onderzoek kinderkanker

Dominique Stumpel, arts-onderzoeker in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis heeft de Schweisguth Prijs ontvangen van de International Society of Pediatric Oncology (SIOP) voor het beste onderzoek in de wereld in het afgelopen jaar van een jonge onderzoeker op kinderkankergebied.

De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de SIOP dat in Brazilië plaatsvond. Het onderzoek, onder begeleiding van dr. Ronald Stam en prof.dr. Rob Pieters, richtte zich op zuigelingen met leukemie. Op deze heel jonge leeftijd is er sprake van een agressieve vorm van leukemie. Alle vormen van leukemie worden gekenmerkt door afwijkingen in het DNA van de leukemiecellen.

DNA
Dominique Stumpel ontdekte dat de agressieve leukemie bij deze heel jonge kinderen ook gekenmerkt wordt door afwijkingen rondom het DNA. Het betreft afwijkingen in de zogenaamde methylering van het DNA. Door de afwijkende methylering wordt een groot aantal genen dat in normale bloedcellen wel actief is, uitgeschakeld in de bloedcellen die tot een leukemiecel worden.

Consequenties
ar alle waarschijnlijkheid een grote rol bij het ontstaan van de agressieve vorm van leukemie bij zuigelingen en heeft ook consequenties voor de genezingskansen. Met behulp van bepaalde geneesmiddelen kan de afwijkende methylering hersteld worden.

Gevoelig
toonde verder aan dat de leukemiecellen van baby’s uiterst gevoelig zijn voor deze geneesmiddelen in tegenstelling tot bij andere vormen van leukemie. Op basis van het onderzoek wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor deze zeer jonge kinderen.

Erasmus MC
Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.