Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties28

Nederlandse verpleegkundigen grootverdieners

Het salaris van Nederlandse verpleegkundigen hoort bij de hoogste ter wereld. Alleen Amerikaanse nurses verdienen meer.
salaris
Het salaris van Nederlandse verpleegkundigen is wereldwijd zo gek nog niet.

Dit blijkt uit een Amerikaans-Brits onderzoek, dat deze week werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA.  De onderzoekers vergeleken de zorgstelsels van tien rijke landen. De uitgebreide studie zet uiteenlopende factoren op een rij, van kindersterfte tot de prijs van medische verrichtingen. Opvallend: terwijl de Amerikaanse zorguitgaven hoger zijn dan de Nederlandse, is de levensverwachting er lager. De onderzoekers wijten dat aan de hogere armoede in de Verenigde Staten. De babysterfte is in Amerika, waar vier op de duizend baby’s rond de geboorte overlijden, hoog. Nederland heeft een gemiddeld babysterftecijfer (2,5).

Salaris

Een van de factoren die werd vergeleken, was het salaris van artsen en verpleegkundigen. Nederlandse verpleegkundigen verdienen met een jaarsalaris van 65 duizend US dollar aanzienlijk meer dan hun Britse (50 duizend) en Franse vakgenoten (42 duizend). Alleen in de Verenigde Staten ligt het jaarinkomen hoger. Inkomensgegevens van Zwitserland en Zweden waren niet beschikbaar.

Als het gaat om aantallen verpleegkundigen verkeert Nederland eveneens in de hoogste regionen met 12,1 verpleegkundigen per duizend inwoners. In Engeland en Frankrijk zijn dat er respectievelijk 8,2 en 9,4.

Jaarsalaris verpleegkundigen (in US dollar)

Verenigde Staten 74160
Nederland 65082
Australië 64357
Denemarken 58891
Canada 55349
Duitsland 53668
Groot-Brittannië 49894
Japan 44712
Frankrijk 42492

Vooruitgegaan

In Nederland zelf hoort de verpleegkundige bij de beroepen die er het meest in salaris op zijn vooruitgegaan, bleek eerder uit arbeidsmarktonderzoek van Adzuna. Dat lijkt vooral te komen doordat er meer hoger opgeleiden worden gevraagd. Het gemiddelde salaris bij een vacature voor een verpleegkundige die nieuw in dienst kwam, steeg met 111 euro per maand.

28 REACTIES

 1. In dit JAMA artikel uit 2018 wordt betoogd dat de USA te veel geld uitgeeft aan gezondheidszorg (ic alg. Ziekenhuiszorg.). De OESO rekende in 2008 voor dat het salaris voor geregistreerde nurses het hoogst was in Luxemburg, in de USA en in Australië. Nederland kwam niet in dat overzicht voor. De OESO rekende ORT en andere toeslagen mee. Onduidelijk blijft de definitie “salaris”. Incl werkgeverskosten ( soc. Premies, pensioenafdracht, materiële voorzieningen ), welke aspecten in bruto? Welke levensstandaard ( wat is het welvaartspeil ?). Toch wel prikkelend om hiervan het naadje van de kous te gaan vinden.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een flauwe kop, Nederlandse verpleegkundigen zijn zeker geen grootverdieners. Geen enkele verpleegkundige in Nederland haalt een jaarsalaris van 52.000 bruto, ook niet met alle beloningscomponenten. De meeste verpleegkundigen zitten daar ondanks hun opleiding, werkervaring en verantwoordelijkheid ver onder. Dit artikel suggereert dat het allemaal wel meevalt met het salaris. Een interessanter artikel zou zijn om de salarissen van andere hbo-beroepen te vergelijken met dat van een verpleegkundige. De verpleegkundige zou dan niet zo hoog op het lijstje eindigen….

 4. Dit bericht is gebaseerd op een uitgebreid overzicht in het gerenommeerde Amerikaanse medische tijdschrift JAMA, dat dinsdag is gepubliceerd. Hierin wordt het zorgstelsel in de VS vergeleken met de stelsels in tien andere rijke landen, waaronder Canada, Australië en Europese landen als Nederland, Duitsland en Zwitserland. Niet eerder gebeurde dit zo gedetailleerd als in dit Brits-Amerikaanse onderzoek, waarin zorgsystemen op bijna honderd punten naast elkaar zijn gelegd. Op globaal niveau is het interessant te melden dat Nederlandse zorgverleners in vergelijking met haar internationale collega’s goed betaald worden. De tabel vertoont de absolute aantallen in dollars, wat een vertekend beeld kan geven. Omgerekend gaat het om een bruto jaarsalaris van zo’n 52.000 euro. Hier zijn alle beloningscomponten in meegerekend. Het is dus niet een maandbedrag x 12.

  • Maar dan nog, 52.000euro is een top salaris, trede 12 in FWG55 (gespecialiseerd verpleegkundige op IC/SEH). Max. 10-15000 verpleegkundigen, waarvan de helft daadwerkelijk fulltime .. (als 90% maak ik 49.000/jaar, 60+ mét nachtdiensten en weekenden …).
   Onzorgvuldig onderzoek van JAMA, hoogstwaarschijnlijk foutief vergelijkingsmateriaal.

 5. Nursing moet wat dit artikel betreft toch echt eens de feiten goed checken in plaats van klakkeloos een verdienrijtje publiceren. Er klopt niets van wat de nederlandse salarissen betreft. En het woord ‘grootverdiener’is al helemaal verkeerd gekozen. Daarvoor moet je bij de banken en het bedrijfsleven zijn. Een totaal misplaatste term derhalve en dat geldt ook voor dit hele artikel. En dat dan in Nursing. Ongelofelijk!!!!

 6. Henriette ik denk dat je helemaal gelijk hebt!
  Ik heb gisteren gereageerd op dit stuk met een berekening die laat zien dat de inhoud niet klopt. Nadat deze eerst op de site stond was deze later verwijderd, zelf kon ik hem later weer wel zien met de volgende tekst toegevoegd: JE OPMERKING MOET NOG BEOORDEELD WORDEN.
  Zie hieronder, volgens mij was de reactie van Piet Jans ook verwijderd.
  Dit geeft toch te denken……..

  zuster Dre
  DO 15 MRT 2018 OM 19:01
  Je opmerking moet nog beoordeeld worden.
  Klopt helaas niet helemaal!
  Een “gewone” verpleegkundige werkzaam in een UMC met 10 jaar ervaring na het behalen van het diploma :zit aan de max van schaal 7 CAO UMC salaris: 2996 euro bruto per maand, daarnaast nog 8,3% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering komt in totaal uit op 41920 euro dat is omgerekend 51645 US dollar. Dat is 13437 US dollar of 10907 euro minder. natuurlijk is bovengenoemde zonder onregelmatigheidstoeslag maar die komt echt niet op 909 euro per maand ; de enige manier om aan het genoemde bedrag van 65082 te komen. Een verpleegkundige aan het begin van zijn /haar loopbaan verdiend bijna 800 euro per maand minder.
  Klinkt toch weer heel anders!

 7. Ik vraag mij af, wie heeft dit onderzoek uitgevoerd?
  Het salaris verdien ik als specialistisch verpleegkundige einde loonschaal bij lange na niet.
  Vast een onderzoekbureau wat de werkgevers moet bedienen om bij CAO onderhandelingen ons salaris, ORT vergoeding etc nog verder uit te kleden.
  Respectloos, schuurt tegen witte boorden criminaliteit.

 8. Dat lijkt me niet te kloppen of ik wordt zwaar onderbetaald.
  Ik werk weliswaar maar 24 uur, en ik kom jaarlijks aan een brutoloon van iets minder als 30.000 euro. Als ik dat herreken naar fulltime, kom ik grofweg toch maar aan maximaal 45.000 euro?

 9. Wat een misleidend stuk zeg.
  Zo kan ik ook onderzoek doen naar iets en een klein stukje over salaris en dat vergroot eruit halen.
  Dan moet je een onderzoek doen puur naar salaris waarbij men kijkt naar belasting heffingen, opleidings niveau jaen gewerkt. Maar ook naar werk belasting en werkdruk ect…dat afzetten tegen andere beroepen met zlefde opleidings niveau .
  Pas dan zie je dat we een flut salaris hebben. Wat een walchelijk stuk en dat in de nursing bah

 10. En dan is het nog scheef gezien de werkdruk en verantwoordelijkheden. Een HBO er verdient een schijntje tav de docenten die steen en been klagen. Maar vergeten dat ze betalen voor 7 weken vakantie. En als een kind niets leert zal niemand ze er op afrekenen, als ik een fout maak kan dan m’n patiënt het leven kosten en mij mijn baan.

  • Ga nou niet appels met peren vergelijken Marieke
   Ook in het onderwijs wordt je afgerekend, wanneer je je werk niet goed doet.
   Wat dacht je van ouders die veelvuldig aan de bel trekken, wanneer zij denken dat hun kind niet goed begeleid wordt.
   Ook de grote berg administratie waar ze elke dag door heen worstelen.
   7 week vakantie.
   Tja de 1e en laatste week vaak nog en alweer met en op school bezig.

   Ik wil niet graag ruilen..

   Trouwens ik mis Zwitserland op het lijstje van goed verdienende

  • Inderdaad, Wat een misleiding.
   Werk 42 jaar; hard werken; cursussen blijven volgen voor acreditatiepunten,
   Run soms alleen de afdeling. Komt een manager werken die van alles vind, maar geen kijk heeft op de medische zaken, Wordt je op je medische kunde afgerekend.
   En onderbetaald, vergeleken met veel andere beroepen. Het is niet leuk meer.
   Was het maar zo dat je echt waardering krijgt voor wat je allemaal wel doet.
   Ik blijf gelukkig in mezelf geloven, en haal de scherpe randjes er zelf af.

 11. Klopt helaas niet helemaal!
  Een “gewone” verpleegkundige werkzaam in een UMC met 10 jaar ervaring na het behalen van het diploma :zit aan de max van schaal 7 CAO UMC salaris: 2996 euro bruto per maand, daarnaast nog 8,3% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering komt in totaal uit op 41920 euro dat is omgerekend 51645 US dollar. Dat is 13437 US dollar of 10907 euro minder. natuurlijk is bovengenoemde zonder onregelmatigheidstoeslag maar die komt echt niet op 909 euro per maand ; de enige manier om aan het genoemde bedrag van 65082 te komen. Een verpleegkundige aan het begin van zijn /haar loopbaan verdiend bijna 800 euro per maand minder.
  Klinkt toch weer heel anders!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.