Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nederlandse ziekenhuizen steeds productiever

Ziekenhuizen zijn geen geldverslindende en inefficiënte organisaties, maar werken steeds sneller en besparen fors op kosten, zo blijkt uit onderzoek.
Nederlandse ziekenhuizen steeds productiever

Dat concludeert de NVZ vereniging van ziekenhuizen, die een onderzoek heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Prismant. De groei van de arbeidsproductiviteit, de productie per werknemer, was in de ziekenhuizen tussen 2003 en 2007 even sterk als in de marktsector, stelt de NVZ. Tot 2003 bleef de arbeidsproductiviteit van de ziekenhuizen altijd flink achter bij die in het bedrijfsleven.

Minder personeel nodig
Door de hogere productiviteit hebben de ziekenhuizen minder personeel nodig. Tussen 2003 en 2007 hoefden vijftienduizend voltijdsbanen minder in te worden gezet. De ziekenhuizen bespaarden hierdoor alleen in 2007 al 700 miljoen euro. De hogere productiviteit is volgens de NVZ het gevolg van de introductie van marktwerking in de zorg, waardoor ziekenhuizen doelmatiger zijn gaan werken.

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Helemaal eens met Noortje.Het eerstvolgende onderzoek gaat uitwijzen dat er toch wel veel misgaat in de zorg.Alle processen/protocollen staaan straks weliswaar aardig op papier hetgeen echter wel ten koste is gegaan van de handen aan het bed.Steeds meer werk door minder mensen, iedere pleeg die om zich heen kan kijken, ziet waar dat toe leidt.
    Jammer dat niet eerst de basis steviger is neergezet met voldoende mensen.Komende tijd wordt het dwijlen.

  2. Lees alle reacties
  3. Is het zo dat door een hogere productiviteit minder personeel nodig is? Wat een onzin.
    En wat jammer dat tegenwoordig alles gericht is op productie draaien. Dit artikel vermeld niet dat het ten koste gaat van de kwaliteit, wat wel degelijk het geval is.
    Een erg kortzichtig artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.