Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Neurologische schade na reanimatie zelfde ongeacht leeftijd

De neurologische schade na een reanimatie die heeft plaatsgevonden buiten het ziekenhuis, is bij 90-plussers niet anders dan bij jongere patiënten.
Neurologische schade na reanimatie zelfde ongeacht leeftijd

Dat blijkt uit recent grootschalig onderzoek aan de Zweedse Sahlgrenska universiteit in Gothenburg. In totaal werden 36.605 patiënten onder de loep genomen. Bij patiënten van 70-79 jaar oud was de overlevingskans na een OHCA (out of hospital cardiac arrest, oftewel een reanimatie buiten het ziekenhuis) 6,7%. Bij patiënten tussen de 80-89 jaar is dit 4,4%. Bij patiënten ouder dan 90 jaar is dit 2,4%. Hierbij is alleen gekeken naar patiënten die dertig dagen na de reanimatie nog in leven waren.

Meer mannen dan vrouwen

Doel van het onderzoek was om te bekijken wat de overlevingskansen van de oudere patiënt na dertig dagen is, en hoe de ouderen neurologisch gezien uit de reanimatie zouden komen. De belangrijkste resultaten zijn dat hoe ouder de patiënt is, des te lager de overlevingskansen na dertig dagen zijn. Andere factoren die van invloed zijn op de overlevingskansen zijn: het geslacht (meer mannen dan vrouwen overleven de reanimatie), hoe snel er gereanimeerd wordt en de plaats waar de reanimatie gedaan wordt.

Uit eerder onderzoek bleek al dat 70-plussers beter uit een reanimatie komen dan gedacht. Negentig procent van de overlevenden komt goed uit de reanimatie of met hooguit een lichte stoornis. Lees meer >>

Een opvallend resultaat uit het grootschalige onderzoek is dat de leeftijd geen invloed heeft op de grootte van de neurologische schade die de patiënt na de reanimatie oploopt. Of de patiënt nu zeventig of negentig is, de neurologische schade blijft hetzelfde.

Klik hier om de onderzoeksresultaten te bekijken.

2 REACTIES

  1. Interessant artikel, al wordt in het begin gesproken over 90 jaar t.o.v. jongere leeftijden en wordt later gesproken over 70 jaar. Zou zelf benieuwd zijn hoeveel verschil er zit tussen 70 jarigen en bijv. 45 jarigen, een echt jongere doelgroep.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.