Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neusmaagsonde: 30% gebruikt auscultatiemethode

Uit een poll op zorgvoorbeter.nl blijkt dat 30% soms, of regelmatig de auscultatiemethode gebruikt ter controle van een neusmaagsonde. Volgens de richtlijn is dit achterhaald. Alleen een pH-meting is correct, eventueel aangevuld met een röntgenfoto.
1-stethoscoop-272x272.jpg

‘We zijn behoorlijk geschrokken dat uit de poll is gekomen dat de auscultatiemethode nog zo vaak gebruikt wordt, terwijl deze methode niet veilig is’, reageerde Elena Jager van Vilans KICK- protocollen gisteren op de website van Zorg voor beter. In totaal reageerden 145 stemmers op de poll.

Inspectie

Eerder dit jaar berichtte Nursing al dat verpleegkundigen nog te vaak auscultatie gebruiken om de positie van de sonde te bepalen. Sinds 1 mei controleert IGZ daarom strenger op het verkeerd plaatsen van neusmaagsondes.

Richtlijn

Bij de auscultatiemethode luister je met een stethoscoop naar een borrelend geluid in de maag, terwijl je lucht spuit in de neusmaagsonde. Sinds november 2011 is dit niet meer de juiste methode om te controleren of de sonde in de maag zit. Dit doe je volgens de Landelijke multidisciplinaire richtlijn Neusmaagsonde door het meten van de pH-waarde van het maagsap.

Dodelijke sondefout: verpleegkundige faalde bij controle
De Vlaamse verpleegkundige E. voerde onbetrouwbare controles uit na het plaatsen van een maagsonde in 2011. Daarom overleed de 13-jarige patiënt. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.