Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Neusmaagsonde

Om neusmaagsondes veilig en goed te plaatsen is de multidisciplinaire richtlijn 'Neusmaagsonde' ontwikkeld. De richtlijn beschrijft de werkwijze bij het inbrengen van de neusmaagsonde, de controle van de positie, het toedienen van medicatie en het voorkomen van verstopping.
Neusmaagsonde

Download de richtlijn neusmaagsonde hier. (Rechterkant van de pagina.)

15 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik kan nergens in de richtlijn of op de praktijkkaart vinden wanneer de voerdraad bij een neusmaagsonde verwijderd kan worden. In de Vilans protocollen die wij gebruiken staat dit te doen vóór het controleren van de ligging ( middels PH bepaling) op een instructievideo van Nutricia wordt aangegeven dit te doen ná controle. Dus toen ik dit dilemma wilde oplossen en de richtlijn opzocht dacht ik een antwoord te vinden maar helaas.
    Nou lijkt het me logisch dit vóor controle te doen want je kunt de sonde na afspoelen weer gebruiken indien hij niet goed zit en je deze opnieuw inbrengt; wanneer de voerdraad er nog inzit is het makkelijker deze opnieuw in te brengen toch? wie weet raad gr Astrid

  3. De richtlijn ziet er mooi en overzichtelijk uit. Eén ding is me echter niet duidelijk. Hoe handel je op het moment dat een zorgvrager continu sondevoeding ontvangt? Op welk moment bepaal je dan de pH van de maaginhoud en welke pH mag je dan accepteren?

  4. Als lid van de expertgroep heb ik meegewerkt aan het opstellen van deze richtlijn. De richtlijn is uitgewerkt in twee praktijk-kaarten (1 voor volwassenen en 1 voor kinderen) voor de ‘praktische instructie voor aan het bed’. Het verbaast me een beetje dat deze hier nog niet gepubliceerd staan, maar op de website van de voedingsverpleegkundigen staan ze wel. Kijk op mdl.venvn.nl/Voeding/protocollenrichtlijnen Het is zeker niet de bedoeling geweest om iets te ontwikkelen waar niemand iets mee kan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.