Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet fixeren om vallen te voorkomen’

Verpleegkundigen mogen geen bewoners van een verpleeg- of verzorgings meer fixeren om vallen te voorkomen.
'Niet fixeren om vallen te voorkomen'

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid heeft vandaag, woensdag 1 oktober, aan de Tweede Kamer geschreven dat een bewoner alleen nog gefixeerd mag worden als er echt niets anders op zit en de cliënt zonder vastbinden slechter af is.

Zweedse band
Cliënten die niet worden gefixeerd met een Zweedse band of met bedhekken, vallen vaker . Zij raken echter niet zwaarder gewond dan mensen die wél gefixeerd worden. Dit jaar overleden zeven mensen na ongelukken met een Zweedse band. Volgens Bussemaker zijn er nu genoeg alternatieven voor fixatie ter voorkoming van vallen. Ook zouden de huidige regels cliënten onvoldoende beschermen tegen onvrijwillige fixatie.

Vrijheidsbeperkende maatregelen
De staatssecretaris wil in de wetgeving die ze aankondigt ook andere vrijheidsbeperkende maatregelen indammen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het op slot doen van kamers of zelfs hele afdelingen. 

Ongelukken
Ouderenbond Unie KBO heeft de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen een einde te maken aan maatregelen die de vrijheid van ouderen beperken. Fixatie leidt tot meer ongelukken, incontinentie en depressiviteit, aldus de bond. Personeel zou scholing moeten krijgen om beter met lastige patiënten om te gaan. Woensdag debatteert de Kamer over fixatie in zorginstellingen.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.