Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Niet ik, maar verpleegkundigen verdienen dat lintje’

Jan Berghuis weigerde zijn lintje, omdat hij vindt dat verpleegkundigen en vrijwilligers in de zorg voorgaan.
'Niet ik

Je bent beroemd!

‘Nou, ik ben wel overdonderd door de reacties van verpleegkundigen en verzorgenden. Het was helemaal niet mijn bedoeling om hiermee de aandacht te trekken of bekend te staan als dwarsligger. Ik wilde dat lintje gewoon niet.’

Waarom zou je ‘m krijgen?

‘Voor mijn vrijwilligerswerk voor de KNRM, op de reddingsboot bij Terschelling. Ik heb dat werk 21 jaar gedaan, en de directie had mij blijkbaar voorgedragen voor een lintje.’

En toen belde de burgemeester je…

‘Ja, Terschelling heeft net een nieuwe burgemeester, en ik was de eerste die hij belde. Ik zei: “Eigenlijk wil ik hem weigeren…” Hij antwoordde: “Ben ik eindelijk burgemeester dat een eerste lintje mag uitreiken, wil hij ‘m niet!” Maar hij heeft waardering voor mijn argumenten.’

Welke argumenten?

‘Ik heb geen klik met het koningshuis. Daarnaast vind ik het vrijwilligerswerk hartstikke leuk om te doen, het is geen opoffering. Maar als ik in de krant lees wat verpleegkundigen, verzorgenden, en vooral vrijwilligers in de zorg moeten verstouwen… Ik kan het niet maken om dan een lintje voor mijn werk aan te nemen. Zij gaan voor.’

Wat stuit je vooral tegen de borst?

‘Dat het door de bezuinigingen van de regering normaal wordt dat vrijwilligers in de zorg bijna verplicht worden om mee te helpen, omdat er bespaard wordt op betaalde krachten. Het vrijwillige karakter is weg. Intussen gaan verpleegkundigen en verzorgenden ondanks alle bezuinigingen en weinig handen aan het bed, door met de bergen werk die zij verzetten. Ik wou dat ik ze allemaal kon verzamelen en als groep dat lintje van me aan hen kon overhandigen: “Nou jongens, hier komt-ie.”‘

Waar komt dat zwak voor verpleegkundigen vandaan?

‘Zeelui en verpleegkundigen zijn altijd een goede match. We hebben allebei een no nonsense houding en kunnen doorpakken. Ik heb ooit verkering met een verpleegkundige gehad, en voor mijn werk stage gelopen in een ziekenhuis. Dus ik weet wat voor geweldig werk ze doen, en wat ze ervoor betaald krijgen.’

Op onze Facebookpagina tonen verpleegkundigen en verzorgenden zich dankbaar.

‘Dat vind ik het allerleukste hiervan. Dat er zo enthousiast gereageerd wordt, en sommigen daadwerkelijk het gevoel hebben dat ik ze een lintje geef. En dat is mijn weigering dubbel en dwars waard.’

Bekijk het krantenknipsel en de reacties erop op onze Facebookpagina

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik kan het niet nalaten om te reageren …
    Ik voel me als verpleegkundige vereerd …  Maar snap ook heel goed waarom Jan Berghuis een lintje weigert. Ik heb ook niets met het koningshuis en vrijwilligerswerk doe je niet om een lintje te krijgen.
    Ik heb in het verleden allerlei vrijwilligerswerk gedaan op de basisschool, de voetbal en de gym van mijn kinderen en later bij het regiobestuur van de Psoriasis Vereniging Nederland. Nu ben ik vrijwilligster bij Stichting Ambulance Wens. Je leert mensen kennen, ziet wat er allemaal gebeurt om een school, sportclub of stichting draaiend te houden. Dat geeft allemaal heel veel voldoening!
    En als ik mensen na een geslaagde wens (kijk maar eens op http://www.ambulancewens.nl!) weer naar huis breng is hun dankbaarheid voor mij heel veel meer waard dan een lintje!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.